Jongvolwassenen met en na kanker, ook wel AYAs genoemd (AYA =Adolescent and Young Adult), krijgen te maken met de meest uiteenlopende problemen die specifiek zijn voor deze leeftijdscategorie .Voor iedereen is het anders welke onderwerpen of problemen centraal staan – en dat zal ook over de tijd veranderen.
Twee onderwerpen die in de praktijk vaker worden vergeten zijn seksualiteit en vruchtbaarheid. Terwijl dat eigenlijk gek is, volgens Dr. Vicky Lehmann. Zij is initiatiefnemer van de FROSA-studie en van dit rapport. Het is gek dat er zo weinig aandacht is, omdat heel veel bijwerkingen van kanker en de behandeling niet alleen direct invloed hebben op seksueel functioneren of vruchtbaarheid. Maar het kan juist ook indirect effect hebben op relaties, daten, intimiteit, seksualiteit, en kinderwens.
Daarom is Dr. Vicky Lehmann gestart met de FROSA-studie. FROSA staat voor Fertility, Romance, and Sex after Cancer in Young Adulthood. Deze studie focust juist op deze thema’s. De onderzoekers delen een overzicht van de belangrijkste bevindingen tot nu toe.
Belangrijke vragen uit de studie
- Welke effecten hebben kanker op daten en het seksleven van jonge mensen die kanker hebben (gehad)?
- Wat betekent het (op lange termijn) voor jonge mensen met kanker als ze wel of niet aan vruchtbaarheidsbehoud hebben gedaan?
- Welke zorgbehoeften hebben jonge mensen met en na kanker rondom hun seksualiteit en vruchtbaarheid?
Wat kun je verwachten van het rapport?
Het FROSA-rapport bevat quotes van jonge mensen met kanker, praktische tips, en informatiebronnen. Dit rapport is dus slechts een eerste stap naar betere zorg voor jongvolwassenen met en na kanker. Voor vragen kun je contact opnemen met Dr. Vicky Lehmann via v.lehmann@amsterdamumc.nl.