Wendy Rutten (39) uit Schijndel kreeg twee keer de diagnose baarmoederhalskanker. De gevolgen van ziekte en behandeling werken tot op de dag van vandaag door. Van een echte festivalganger veranderde ze in iemand die op sommige dagen niet meer kan dan een serie kijken. “Ik ben nog zo jong, maar ik moet mijn leven 100 procent anders inrichten en mijn energie verdelen.”


Wendy kreeg voor het eerst baarmoederhalskanker op haar 32e, na een uitstrijkje. Vijf jaar later, op haar 37e, keerde de ziekte terug. Dit keer volgde een intensief behandeltraject: zes chemokuren, 25 uitwendige bestralingen en vier sessies brachytherapie – een inwendige behandeling waarbij naalden onder narcose rechtstreeks in de tumor worden geplaatst.
“Langzaamaan begin ik te accepteren dat mijn leven niet meer hetzelfde zal zijn als vóór de ziekte.”
Niet zonder gevolgen
De tumor van 5,5 bij 5,5 cm werd succesvol behandeld, maar de impact is blijvend. Wendy kwam vervroegd in de overgang, kreeg last van neuropathie en moet sinds de behandeling leven met een katheter. De vermoeidheid is haar grootste obstakel. “Het is geen gewone moeheid na een drukke werkdag. Het is complete uitputting. Soms kan ik letterlijk geen voet meer voor de andere zetten. Er zijn dagen dat ik om tien uur ’s ochtends al instort.”
Ook werken is sindsdien niet meer gelukt. Wendy was onderwijsassistent op een school voor jongeren van 12 tot 20 jaar met een ontwikkelingsachterstand en gedragsproblemen. “Prikkels, geroezemoes, geluiden van meerdere kanten – het is gewoon te heftig voor mijn hoofd.” Wat haar het meest frustreert, is het verschil tussen wat ze mentaal wil en wat haar lichaam aankan. “Dan ga ik twee stappen vooruit, maar vervolgens weer drie terug.”
Bewustere keuzes
In haar dagelijks leven is Wendy continu bezig met het verdelen van haar energie. Ze heeft verschillende manieren geprobeerd om meer grip te krijgen op haar situatie. Zo werkte ze samen met een ergotherapeut met een puntensysteem. “Elke dag had ik 30 punten te besteden, waarbij ik met sommige activiteiten punten verloor en met rustmomenten, zoals mindfulness of slapen, punten terugverdiende.”
Ook gebruikt Wendy op advies van haar zorgteam elementen uit de Untire Now app: een bewezen effectieve app tegen vermoeidheid bij kanker. “De mindfulnessoefeningen helpen me om rustmomenten echt in te bouwen. Ook leer ik reserves op te bouwen, zodat ik niet constant op mijn tandvlees loop.” Ze merkt dat ze daardoor bewustere keuzes maakt. “Ik doe niet meer alles op de automatische piloot. Als er vrienden langskomen, geef ik van tevoren aan dat ik het niet laat ga maken.”
Hoewel Wendy regelmatig worstelt met haar beperkte energie en de lichamelijke gevolgen van haar ziekte, ziet ze ook wat er is gewonnen. “Mijn leven is bewuster, kleiner, maar ook intenser en soms zelfs mooier geworden.” Ze blijft hoopvol dat haar conditie verder verbetert. “Vorige week heb ik voor het eerst weer een uur gewandeld. Dat voelde als een echte overwinning.”
Wil jij ook aan de slag met Untire Now? Ga dan naar untire.app/nl voor meer informatie. Dankzij onder andere het KWF is de app kosteloos te gebruiken. Hiervoor heb je wel een gratis vouchercode die je kunt aanvragen via de Appstore van kanker.nl en invoeren in de Untire Now app.
Dit is een artikel dat is geschreven door Untire.
