Deel via

Eierstokkanker geeft in het begin geen klachten. Toch vertellen veel vrouwen die de diagnose eierstokkanker hebben gekregen, dat hun onderbuikgevoel hen al eerder waarschuwde: er klopt iets niet.

Campagnebeeld png

Hoe eerder eierstokkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleving.
Daarom is het belangrijk om de symptomen te herkennen én te weten wat je kunt doen.

Ken jij de symptomen van eierstokkanker?

Van eierstokkanker heb je in het begin geen klachten. Het wordt meestal pas ontdekt als de ziekte is uitgezaaid. Je kunt dan last hebben van:

  • een opgeblazen buik
  • snel een vol gevoel
  • geen trek in eten
  • misselijkheid
  • pijn in je onderbuik
  • vaker plassen dan normaal

Soms zijn er ook andere symptomen, zoals:

  • maag-darmklachten, zoals verstopping of diarree
  • steeds heel erg moe zijn
  • afvallen zonder duidelijke reden
  • onverwacht (abnormaal) bloedverlies: bloedverlies uit de vagina na de overgang, of bloedverlies tussen de menstruaties in.

Let op: deze klachten kunnen ook andere (vaak onschuldige) oorzaken hebben.
Heb je deze klachten, dan betekent dat niet dat je automatisch eierstokkanker hebt. Wel is het goed om je onderbuikgevoel te volgen en naar de huisarts te gaan wanneer deze klachten na 3 weken nog niet over zijn.

    In de podcast doen drie vrouwen hun verhaal

    In de podcast Het Onderbuikgevoel gaat Eva in gesprek drie vrouwen die de diagnose eierstokkanker hebben gekregen. Deze vrouwen hebben op een belangrijk moment in hun leven een onderbuikgevoel gevolgd, namelijk tijdens de diagnose en behandeling van eierstokkanker.

    Hoe merkten ze dat er iets mis was, Wat hielp hen om keuzes te maken? In Het Onderbuikgevoel doen ze hun verhaal, over het luisteren naar je lichaam, keuzes maken in het behandeltraject en het vertrouwen op je intuïtie.

    1. Het verhaal van Alba, 49 jaar

    Toen Alba haar diagnose kreeg, was ze 48. Ze kreeg vage klachten die ze nog niet eerder in haar leven had gehad. Ze had nog niet eerder gehoord van eierstokkanker. “Ik wist alleen dat er iets niet klopte. Dat was een onderbuikgevoel.”

    2. Het verhaal van Lenneke, 68 jaar

    In de zomer van 2014 kreeg Lenneke klachten. Ze kon slecht naar de wc en ging naar de huisarts, maar er leek niets aan de hand. Toen ze later meer klachten kreeg, bleek dat het om uitgezaaide eierstokkanker ging. “De enige zinnige vraag die ik kon bedenken was: ga ik de kerst nog halen?”

    3. Het verhaal van Jolanda, 58 jaar

    Toen Jolanda op haar 52ste maar bleef vloeien, ging ze naar de huisarts. Haar zoektocht naar de diagnose duurde lang, maar haar onderbuikgevoel vertelde haar dat ze het niet af moest laten doen als overgangsklachten. “Ik heb al die tijd wel gedacht: ik moet dit wel doorzetten.”

    Oorzaken en erfelijkheid

    De precieze oorzaak van eierstokkanker is niet bekend. Wel is er een aantal risicofactoren die de kans groter maken dat een vrouw eierstokkanker krijgt.

    De belangrijkste risicofactoren zijn:

    • een erfelijke aanleg voor eierstokkanker.
      Van alle 100 vrouwen die de diagnose eierstokkanker krijgen, zijn er ongeveer 10 bij wie er sprake is van een erfelijke aanleg. Het gaat dan vaak om een afwijking (mutatie) in het brca1- of brca2-gen.
      .
      Meer informatie over erfelijke eierstokkanker in de familie >>
      .
      Bij erfelijke aanleg kan het risico op eierstokkanker verlaagd worden met een preventieve eierstokoperatie.
    • het aantal eisprongen dat een vrouw tijdens haar leven heeft. De kans op eierstokkanker lijkt groter bij vrouwen die meer eisprongen in hun leven hebben.

    Cijfers over eierstokkanker

    Per jaar krijgen ruim 1.400 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Meestal zijn deze vrouwen ouder dan 60 jaar. Een kwart van de vrouwen is jonger dan 60 jaar wanneer ze de diagnose krijgt.

    Wat is de overleving van eierstokkanker?
    Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 40 van de 100 vrouwen met eierstokkanker in leven.

    Op 8 mei is het Wereld Eierstokkankerdag, de dag waarop Stichting Olijf aandacht vraagt voor deze zeer dodelijke vorm van kanker.

    Deze campagne van Olijf is mogelijk gemaakt door onafhankelijke financiële steun van GSK en AstraZeneca.