Deel via

Eierstokkanker wordt de 'Silent lady killer' genoemd, omdat deze ziekte in het begin geen klachten geeft. Eierstokkanker wordt meestal pas ontdekt als het al is uitgezaaid.

In de video heb je gezien dat 6 van de 10 vrouwen met eierstokkanker binnen 5 jaar overlijdt. Hoe eerder eierstokkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleving is. Daarom is het goed om te weten op welke symptomen je kunt letten en wat jij kunt doen.

Vijf vrouwen vertellen

Vijf vrouwen met eierstokkanker vertellen met welke symptomen zij naar de huisarts gingen én geven je graag nog iets mee.

1 Linda S

Linda, 68 - Kreeg op haar 58e eierstokkanker

"Ik weet nog dat ik op een bepaalde dag ineens geen hap meer door mijn keel kreeg. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Daarvoor merkte ik al dat mijn buik dikker werd. Ik heb een keer een stuitligging gehad, dat voelde ook zo. Alsof er iets duwde op mijn onderbuik. Achteraf waren dat mijn gezwellen.

Wat ik aan jou mee wil geven: alles wat je in je onderbuik voelt, letterlijk en figuurlijk, moet je serieus nemen. En zeker vanaf een bepaalde leeftijd, omdat eierstokkanker nou eenmaal vaker voorkomt bij oudere vrouwen. Neem je onderbuikgevoelens serieus, want ze zijn er niet voor niets. Dat heb ik aan den lijve ondervonden."
2 Linda B

Linda, 62 - Kreeg eierstokkanker toen ze 58 was.

"Achteraf gezien had ik al eerder klachten: pijn rondom mijn navel, een dikker wordende buik, klachten die ik niet helemaal kon duiden. Tijdens het fietsen voelde het alsof er een gewicht drukte op mijn spieren, zoals wanneer je buik uitzet tijdens een zwangerschap. Toen wist ik dat het niet zomaar een buikpijntje was.

Het eerste signaal kan bij elke vrouw anders zijn, dus mijn advies aan jou is: let op als je lichaam je signalen geeft die voor jou als niet pluis voelen. Wees er alert op en trek direct aan de bel. Denk niet eerst: ik kijk het nog wel even aan."
3 Karin

Karin, 62 - Kreeg op haar 56e de diagnose eierstokkanker.

"Ik kreeg een opgeblazen gevoel, had last van mijn maag. Er werd eerst gedacht aan een prikkelbare darm, maar toen begon mijn buik enorm op te zetten. Ik kreeg koorts en mijn ontstekingswaarden waren erg hoog. Toen hebben ze me opgenomen. De volgende dag werd er een scan gemaakt en was het duidelijk: ik had eierstokkanker.

Ik wil je dit advies geven: wat je voelt in je buik is belangrijk. Krijg je last van je buik, ga dan naar de huisarts en laat het onderzoeken als je het gevoel hebt dat het niet goed zit.”
4 Marianne

Marianne, 42 - Kreeg eierstokkanker toen ze 34 was.

"Ik had al een tijd last van zware en onregelmatige menstruaties, die gepaard gingen met veel pijn. In het ziekenhuis kreeg ik een controle-echo vanwege mijn kinderwens, en daar ontdekten ze dat er grote gezwellen zaten op mijn eierstokken. Vanwege mijn leeftijd werd er niet aan kanker gedacht, maar aan cysten. Na de operatie hoorde ik dat ik in allebei mijn eierstokken kanker had.

Ik denk dat je als vrouw bij je gevoel moet blijven en zorgen dat je de juiste hulp krijgt. Eierstokkanker komt vooral bij oudere vrouwen voor, maar ook als je jong bent kan het kanker zijn. Je voelt gewoon dat het niet goed is: laat je niet afwimpelen."
5 Alba

Alba, 48 - Kreeg op haar 47e eierstokkanker

“Het ging heel subtiel, maar ook snel. Achteraf was het een kwestie van een paar weken. Mijn buik zwol enorm op en ik kreeg last van kortademigheid. Ze dachten dat ik iets aan mijn darmen had, maar uit een scan bleek dat het uitgezaaide eierstokkanker was.

Wat ik je meegeef: neem jezelf, en de signalen die je lichaam je geeft, serieus. Ik had vooral vage klachten, maar achteraf bleek het dat mijn lichaam me tekenen had gegeven dat er iets mis was.”

Ken jij de symptomen van eierstokkanker?

Van eierstokkanker heb je in het begin geen klachten. Het wordt bijna altijd pas ontdekt als de ziekte is uitgezaaid. Je kunt dan last hebben van:

  • opgeblazen buik
  • snel een vol gevoel
  • geen trek in eten
  • misselijkheid
  • pijn in de onderbuik
  • vaker plassen dan normaal

Soms zijn er ook andere symptomen, zoals:

  • maag-darmklachten, zoals verstopping of diarree
  • steeds heel erg moe zijn
  • afvallen zonder duidelijke reden
  • onverwacht (abnormaal) bloedverlies: bloedverlies uit de vagina na de overgang, of bloedverlies tussen de menstruaties in.

Deze klachten kunnen ook andere, vaak onschuldige, oorzaken hebben.

    Wat kun jij doen?

    Hoe eerder eierstokkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleving is.

    Als jouw klachten na 3 weken niet over zijn, ga dan naar je huisarts.

    Oorzaken en erfelijkheid

    De precieze oorzaak van eierstokkanker is niet bekend. Wel is er een aantal risicofactoren die de kans groter maken dat een vrouw eierstokkanker krijgt.

    De belangrijkste risicofactoren zijn:

    • een erfelijke aanleg voor eierstokkanker.
      Van alle 100 vrouwen die de diagnose eierstokkanker krijgen, zijn er ongeveer 10 bij wie er sprake is van een erfelijke aanleg. Het gaat dan vaak om een afwijking (mutatie) in het brca1- of brca2-gen.
      .
      Meer informatie over erfelijke eierstokkanker in de familie >>
      .
      Bij erfelijke aanleg kan het risico op eierstokkanker verlaagd worden met een preventieve eierstokoperatie.
    • het aantal eisprongen dat een vrouw tijdens haar leven heeft. De kans op eierstokkanker lijkt groter bij vrouwen die meer eisprongen in hun leven hebben.

    Cijfers over eierstokkanker

    Per jaar krijgen ruim 1.300 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Meestal zijn deze vrouwen ouder dan 60 jaar. Een kwart van de vrouwen is jonger dan 60 jaar wanneer ze de diagnose krijgt.

    Wat is de overleving van eierstokkanker?
    Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 38 van de 100 vrouwen met eierstokkanker in leven. Circa 6 van de 10 vrouwen is na 5 jaar overleden.

    Op 8 mei is het Wereld Eierstokkankerdag, de dag waarop Stichting Olijf aandacht vraagt voor deze zeer dodelijke vorm van kanker.

    Deze campagne van Olijf is mogelijk gemaakt door onafhankelijke financiële steun van GSK en AstraZeneca.