Deel via

Er zijn veel factoren van invloed op hoe je seksuele revalidatie verloopt en hoe jij de revalidatie ervaart. Leeftijd kan één van die factoren zijn. Het is een gevoelig onderwerp, dat zeker.

Daarover hebben we verschillende verhalen van lotgenoten gehoord, die minder goede ervaringen hadden. Vaak omdat zij al wat ouder waren. Daarom staan we er hier bij stil. Olijf sprak met een gespecialiseerd verpleegkundige die vrouwen van alle leeftijden spreekt, en als geen ander weet dat het niets uitmaakt hoe oud je bent om seks belangrijk te vinden! We bespraken met haar vier aannames. Zodat jij niet vergeet dat de seksuele revalidatie voor iedereen anders verloopt!

4 aannames over leeftijd en seksualiteit

1. Vrouwen jonger dan 40 jaar weten het best wat ze willen in de slaapkamer
Dat is in veel gevallen niet waar. Vrouwen die ouder dan 40 jaar zijn hebben vaak meer geëxperimenteerd en ervaringen opgedaan (met verschillende partners), waardoor ze hun lijf goed kennen. Vrouwen jonger dan 40 jaar zijn vaak nog zoekende naar wat ze wel en niet lekker vinden en aan het ontdekken. Daar is overigens helemaal niets mee.

2. Vrouwen boven de 60 jaar hoeven niet meer seksueel te revalideren
Leeftijd zegt niets over hoe actief je bent in de slaapkamer, met jezelf of een partner! Het komt helaas voor dat er bij vrouwen boven de 60 jaar, en vaak zelfs al bij vrouwen boven de 50 jaar, vanuit wordt gegaan dat zij geen interesse meer hebben in seks. Dat ze het niet meer zo belangrijk vinden. En erger, dat revalidatie op dit vlak niet besproken hoeft te worden. Niets is minder waar! We kunnen alleen maar zeggen: spreek je specialist erop aan als jij het gevoel hebt dat deze aanname ook bij hem of haar speelt. En zoek na je behandelingen naar nieuwe manieren om plezier te hebben op het gebied van seksualiteit. Maar uiteraard is het ook aan jou als je er nu nog niet de moed voor kunt opbrengen om aan seksuele revalidatie te beginnen. Maar dat heeft niets met jouw leeftijd te maken.

Podcast4 1000x500 px

Luister het verhaal van Bianca die op haar 34e baarmoederhalskanker kreeg

Podcast Bianca (39): 'Je gaat niet tegen een nieuwe partner zeggen "doe een beetje voorzichtig"'.

3. Vrouwen tussen de 30 en 40 jaar gaan het vaakst over hun grenzen heen in bed
Dat klopt vaak, helaas. Vrouwen boven de 40 jaar hebben vaker een vaste partner. Een partner met wie je al langere tijd samen bent, zorgt voor rust en zekerheid tijdens je (seksuele) revalidatie. Vrouwen tussen de 30 en 40 jaar zijn vaak minder lang samen met hun partner en bang om deze te verliezen als ze even niet actief kunnen en/of willen zijn in bed. Angst om de partner tekort te doen speelt hierbij dan een grote rol en daarom zijn deze vrouwen soms (te) snel seksueel weer actief tijdens of na de behandeling. We drukken iedereen op het hart om pas weer met seksualiteit te beginnen als dat voor jou goed voelt. Ga niet over je eigen grenzen heen, je hebt veel meegemaakt, dus neem je tijd.

4. Vrouwen tussen de 30-35 jaar zijn het meest open minded
Het lijkt alsof deze generatie alles bespreekt, maar in de spreekkamer wordt er opgemerkt dat seks voor deze groep vaak nog heel spannend is om over te praten. Dat komt eigenlijk door de derde aanname: deze leeftijdsgroep is vaak nog aan het experimenteren en aan het ontdekken waar hun grenzen in de slaapkamer liggen. Als je daar nog onzeker over bent, is het vaak lastig om erover te praten. Gedachten als ‘is dit normaal?’ of ‘ben ik de enige met deze wens?’, spelen dan op. Weet dat je nooit de enige bent!

Wij zijn heel benieuwd óf en met welke aannames jij te maken hebt gehad tijdens je (seksuele) revalidatie? Mail ons op online@olijf.nl.

Julia 1000x500 px

Lees het verhaal van Julia, die na haar 50e weer ging daten

Julia (54): 'Ik ben een 54-jarige vrouw in het lijf van een 80-jarige'