Geen zin in seks hebben is heel normaal. Er zijn echt niet zoveel mensen die elke avond ‘in de lampen hangen’ en er zijn veel omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat je geen zin hebt. Als je kanker hebt, dan sta je in de overlevingsmodus, en ben je met hele andere dingen bezig dan met seks. Je behandelingen of de gevolgen van je behandelingen kunnen hierbij een rol spelen.
Redenen voor minder zin in seks
Redenen voor minder zin in seks kunnen zijn:
- Angst, bijvoorbeeld voor pijn tijdens de seks, voor het terugkomen van de kanker of voor het starten van een nieuwe relatie.
- Een veranderd lichaamsbeeld waaraan je nog moet wennen en de mogelijke schaamte die hierbij komt kijken.
- Gevoelens van eenzaamheid, sombere gedachten of piekeren.
- Je wordt weer herinnerd aan het ziek zijn.
- De relatie met je partner is veranderd.
- Onzekerheid door bijvoorbeeld urineverlies of een andere vaginale geur.
- Verdriet wanneer je door de behandelingen niet meer vruchtbaar bent.
- Klachten van de overgang, zoals opvliegers.
- Minder aanmaak van mannelijke hormonen (testosteron).
Zin maken
Naarmate er meer tijd verstrijkt dat je geen seks hebt, wordt het steeds lastiger om het weer op te pakken. Het lijkt wel comfortabel zo, door er niets mee te doen. Maar zin in seks komt niet vanzelf, daar heb je zelf invloed op. Dus eigenlijk kun je zelf zin in seks maken.
Video: Hoe kun je weer zin krijgen in seks?
In de video hieronder geeft Nienke Dekkinga, consulent seksuele gezondheid, ACT & Psychosociaal therapeut en te bereiken via bespreekhetmetzorg.nl, tips hoe je weer zin kunt krijgen in seks.
Folder: Verlies van libido na kanker
Deze folder is voor ENGAGe ontwikkeld, de Europese organisatie waar Olijf ook bij is aangesloten. De folder bespreekt het verlies van je libido, oftewel je zin in seks, na je behandeling(en). Je leest er ook tips en ideeën hoe je weer zin in seks kunt krijgen.
Podcastserie 'Nienke bespreekt HET'
Nienke Dekkinga heeft in september 2024 een podcastserie uitgebracht 'Nienke bespreekt HET'. In deze podcast besteedt zij aandacht aan seksuele problemen bij kanker.