Deel via

Veel behandelingen bij gynaecologische kanker hebben gevolgen voor je seksualiteit. Of je nu geopereerd bent, chemotherapie of bestralingen hebt gehad, of een combinatie hiervan; veel vrouwen ervaren veranderingen in hun seksualiteit.

Gevolgen van behandelingen

Afhankelijk van welke behandelingen je hebt gehad, kun je verschillende gevolgen ervaren:

Minder zin in seks
In de periode na de behandeling moeten de meeste vrouwen niet denken aan seks. Steun en geborgenheid is voor veel vrouwen vaak belangrijker dan seksuele opwinding. Lees verder bij 'Hoe krijg je weer zin in seks?'

Pijn tijdens of na penetratie
Dit kan verschillende oorzaken hebben: je vagina kan stugger en droger aanvoelen, maar ook angst voor pijn kan meespelen. Je bekkenbodemspieren spannen zich dan ‘automatisch’ en soms onbewust aan, waardoor penetratie pijn kan doen. Lees verder bij 'Pijn bij het vrijen'.

Minder vochtig worden
Door de overgang, of als gevolg van bestraling (radiotherapie) kan het slijmvlies van je vagina droog worden, en ook minder goed vochtig worden bij seksuele opwinding. Daardoor kan penetratie pijnlijk zijn.
Lees verder bij 'Glijmiddelen' of bij de '(vroegtijdige) Overgang'.

Bloedverlies
Door bestraling en operaties wordt het vaginaslijmvlies kwetsbaarder en kan het eerder gaan bloeden tijdens de seks. Dit kan na een paar weken of maanden vanzelf overgaan. Soms blijft het vaginaslijmvlies kwetsbaar en kun je langere tijd last van bloedingen houden. Lees verder bij 'Pijn en bloedverlies bij het vrijen'.

Moeite met het bereiken van een orgasme
Vrouwen die behandeld zijn voor gynaecologische kanker hebben vaak moeite om zich over te geven aan seksuele prikkeling en bereiken dan moeilijker een orgasme. Dat kan o.a. worden veroorzaakt door vermoeidheid, verminderde zin in seks, spanningen en zorgen over de gezondheid, te weinig seksuele prikkels, de overgang, of omdat je moeite hebt om je gedachten erbij te houden.

Is je baarmoeder verwijderd, dan kan dit leiden tot een ander orgasmegevoel of moeite met het bereiken van een orgasme. Dit geldt ook wanneer je clitoris geheel of gedeeltelijk verwijderd is. Lees verder bij 'Een orgasme zonder baarmoeder of clitoris'.

Je Vrouw-zijn
Veel vrouwen ervaren door hun behandelingen het verlies van hun vrouw-zijn. Immers, je wordt als vrouw door de kanker en je behandelingen in je kern geraakt. En dat doet wat met je. Vragen als: 'ben ik nog wel vrouw?' of 'wat doet dit met mijn vrouwelijkheid?', spelen bij veel vrouwen een rol.

Onvervulde kinderwens
Geraakt worden in je vrouw-zijn. Dat speelt ook een rol als er een kinderwens is die niet meer op de natuurlijke manier in vervulling kan gaan. Je voorplantingsorgaan dat het niet meer doet, veel vrouwen ervaren het als een groot verlies, met bijbehorende rouw. Lees verder op onze pagina over (het behouden van) vruchtbaarheid.

Geen behoefte meer aan seksueel contact
Sommige vrouwen hebben helemaal geen behoefte meer aan seksueel contact en ervaren dit zelf niet als probleem.

Psychische gevolgen en seksualiteit
Door de diagnose en behandeling heb je veel meegemaakt, en heb je veel te verwerken. Gevoelens als verdriet, boosheid of angst komen vaak voor. Soms ben je onzeker over je lichaam of schaam je je over hoe je er nu uitziet. Of je voelt je misschien schuldig of in de steek gelaten. Het verwerken van alles wat je hebt meegemaakt kost tijd en kan invloed hebben op je seksleven. Gun jezelf de tijd om dit alles te verwerken. Lees verder bij 'Psychische gevolgen'.

Neem je tijd
En gun jezelf de tijd om je eigen lichaam en je seksuele behoeftes (opnieuw) te leren kennen. Dat kan natuurlijk in je eentje of samen met je partner.

Als je op een gegeven moment wel weer behoefte hebt aan seksueel contact zal dat misschien niet als vanzelfsprekend gaan. Het kan tijd en moeite kosten, vooral als je veel last hebt van de gevolgen van je behandeling. Lees verder bij 'Wanneer weer seks?'.

Blijf niet met klachten rondlopen, maar zoek hulp!
Vraag om advies als vrijen niet meer lukt. Bijvoorbeeld bij je behandelend arts, huisarts, seksuoloog of consulent seksuele gezondheid. Lees verder bij 'Bij wie moet ik zijn voor hulp?'

Webinar: 'de impact op seksualiteit'

Olijf heeft een uitgebreid webinar in 5 delen opgenomen over late gevolgen en nieuwe ontwikkelingen bij gynaecologische kanker. Eén van die late gevolgen is: de impact op seksualiteit. Je ziet ervaringsdeskundige Kim en dr. Monique ter Kuile, klinisch psycholoog. Vaste panelleden zijn prof. dr. Gemma Kenter, hoogleraar gynaecologische oncologie en bestuurslid bij Olijf en Ankie Krol, verpleegkundig specialist.

We starten elk deel met een korte video over de laatste ontwikkelingen op het gebied van een vorm van gynaecologische kanker. In deze video is dat schaamlip- en vaginakanker. Bekijk het webinar over de impact op seksualiteit (26 min.) hieronder.

Praatkaart 'Vrouwenkanker en seks'

Bekijk hieronder de praatkaart over vrouwenkanker en seks.

Facebook (O)live: Hoe wordt het weer leuk in de slaapkamer?

Nienke Dekkinga, consulent seksuele gezondheid, beantwoordt veelgestelde vragen van kijkers. Hierin komen veel verschillende gevolgen van behandelingen aan bod.

Interview: Eierstokkanker en seksualiteit

Bij de diagnose eierstokkanker staat de wereld op zijn kop. Overleving heeft op dat moment de hoogste prioriteit, maar oog houden voor kwaliteit van leven en seksualiteit is evengoed van belang.