Deel via

Wanneer een van de (groot)ouders in een gezin kanker heeft, is dit voor kinderen vaak erg verwarrend en moeilijk zijn. Het is belangrijk om de kinderen op de juiste manier te begeleiden tijdens deze moeilijke periode.

7 tips om kinderen te helpen en begeleiden

  1. Praat open en eerlijk met de kinderen over wat er aan de hand is. Gebruik eenvoudige woorden en geef eerlijke antwoorden op hun vragen. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en willen weten wat er gebeurt.
    .
  2. Wees geruststellend: Vertel de kinderen dat de dokters hun uiterste best doen om de zieke ouder te helpen. Leg uit dat kanker geen verkoudheid is en dat het wat tijd kan kosten om beter te worden. Benadruk dat de ouder altijd van hen zal blijven houden.
    .
  3. Houd een normale routine: Probeer de dagelijkse routine zoveel mogelijk aan te houden. Structuur en regelmaat geven kinderen een gevoel van stabiliteit en veiligheid. Dit kan hen helpen om beter met de situatie om te gaan.
    .
  4. Moedig openheid aan: Laat kinderen weten dat het oké is om over hun gevoelens te praten. Ze kunnen zich boos, verdrietig, bang of verward voelen. Moedig ze aan om hun gevoelens te delen en luister naar wat ze te zeggen hebben.
    .
  5. Bied geruststelling en veiligheid: Herinner de kinderen eraan dat er nog steeds mensen zijn die voor hen zorgen, zelfs als een van de ouders ziek is. Zorg ervoor dat ze weten dat er volwassenen zijn die hen kunnen helpen als dat nodig is.
    .
  6. Betrek ze bij de zorg: Laat de kinderen weten dat ze kunnen helpen, zelfs op kleine manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld een tekening maken of een kaartje schrijven om de zieke ouder op te vrolijken. Dit kan hen het gevoel geven dat ze iets kunnen bijdragen.
    .
  7. Zoek extra ondersteuning wanneer dat nodig is: Als de kinderen het moeilijk hebben, overweeg dan om hulp in te schakelen van een professional. Een huisarts, praktijkondersteuner, kindertherapeut of een psycholoog kan helpen om hen door deze moeilijke tijd heen te begeleiden.

Elk kind is anders en reageert op een andere manier. Blijf geduldig en begripvol, en geef ze de ruimte om hun gevoelens te uiten. Met jouw liefde en ondersteuning zullen ze beter kunnen omgaan met de situatie.

Waar kunnen je als kind terecht voor hulp

Als kind van een ouder met kanker heb je wellicht wat extra hulp en ondersteuning nodig. Je wilt je hart luchten en soms is het fijn als je dat ergens anders kunt doen dan thuis. Of je vindt het juist moeilijk om erover te praten en hebt daar hulp bij nodig.

Het kan al helpen om te praten met een ander familielid of een vriend van de familie. Vertel wat eraan de hand is en hoe je je voelt. Ze kunnen naar je luisteren en je steunen.
Je kunt ook praten met een leraar, een schoolpsycholoog of een vertrouwenspersoon op school. Zij kunnen je helpen om te gaan met eventuele zorgen of problemen die je hebt.

Wanneer je hart luchten niet genoeg is, kun je ook terecht bij professionele psychosociale hulpverlening, zoals kinderpsychologen, therapeuten en maatschappelijk werkers. Zij kunnen helpen bij het omgaan met de emotionele en psychische impact van kanker in het gezin en bieden ondersteuning op maat.

Sommige kinderen of jongeren vinden het prettig om naar een inloophuis te gaan. Zij organiseren voor kinderen en jongeren regelmatig speciale activiteiten. Bijvoorbeeld ontspannende workshops en uitstapjes. Ook voor ontspanning, ontmoetingen met andere kinderen en jongeren, creatieve activiteiten, een spelletje of chillen kun je zonder verplichtingen terecht bij een centrum. Zoek een centrum bij jou in de buurt.

Stichting Kankerspoken is speciaal gericht op kinderen van ouders met kanker. Je kunt er informatie vinden, verhalen lezen van andere kinderen en zelfs online praten met een buddy die ook in dezelfde situatie zit. Naast de website heeft Stichting Kankerspoken ook een handige app.

Het is oké om hulp te vragen en om je emoties te uiten. Je staat er niet alleen voor en er zijn mensen die je willen helpen. Het belangrijkste is om te praten met iemand die je vertrouwt en die naar je luistert.

Stel je vraag aan professional

Heb je vragen over het begeleiden van kinderen nadat een van de ouders de diagnose kanker heeft gekregen? De psychologen van het Ingeborg Douwes Centrum staan op kanker.nl klaar voor al je vragen:

  • Carine Kappeyne van de Coppello
  • Eline Aukema
  • Josien Groot

Hulp en ondersteuning

Heb je door kanker problemen in je gezin? Op kanker.nl vind je organisaties die je kunnen helpen als je door kanker problemen ervaart op het gebied van je relaties en je gezin. De zorg kun je vinden bij jou in de buurt, in groepsbijeenkomsten of online. Klik op het onderwerp waar jij hulp voor zoekt.

Ga naar kanker.nl >>