Deel via

Het kan een uitdaging zijn om de balans te behouden tussen de zorg voor de ander en je eigen welzijn. Hieronder noemen we enkele tips om je te helpen de balans te bewaren.

 1. Ken je grenzen: Wees realistisch over wat je wel en niet kunt doen. Het is belangrijk om je eigen beperkingen te kennen en te accepteren. Zorg ervoor dat je geen taken op je neemt die je niet aankunt, zowel fysiek als emotioneel.
  .
 2. Vraag om hulp: Het is niet nodig om alles zelf en in je eentje te doen. Vraag familieleden, vrienden of andere naasten om hulp. Mensen willen vaak graag helpen, maar weten niet altijd hoe. Wees specifiek in wat je nodig hebt en wees niet bang om hulp te vragen.
  .
 3. Neem tijd voor jezelf: Zorg ervoor dat je regelmatig tijd neemt voor ontspanning en zorg goed voor jezelf. Dit kan zo simpel zijn als even een wandeling maken, een boek lezen of iets doen waar je van geniet. Het is belangrijk om je eigen batterij op te laden.
  .
 4. Zorg voor een netwerk van wie jij steun kunt krijgen: Zoek contact met andere mantelzorgers in vergelijkbare situaties. Zij begrijpen wat je doormaakt en kunnen een waardevolle bron van steun en advies zijn. Sluit je aan bij mantelzorggroepen of online fora waar je ervaringen kunt delen.
  .
 5. Zorg voor goede communicatie met je dierbare: Bespreek met de persoon voor wie je zorgt haar zorgbehoeften, verwachtingen en mogelijke aanpassingen. Wat kan en wil ze zelf doen en waar heeft ze hulp bij nodig? Overleg ook met andere familieleden om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is wat nodig is en kan bijdragen aan de zorgtaken.
  .
 6. Zoek uit welke diensten er mogelijk zijn in jouw regio: Informeer jezelf over de ondersteunende diensten voor mantelzorgers in jouw regio. Er kunnen bijvoorbeeld respijtzorgprogramma's, thuiszorgdiensten of andere voorzieningen zijn die je kunnen helpen de zorglast te verlichten.
  .
 7. Zorg voor je eigen gezondheid: Verwaarloos je eigen gezondheid niet. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en lichaamsbeweging. Zoek indien nodig professionele hulp om met eventuele stress of emotionele uitdagingen om te gaan.

Het is niet altijd makkelijk om in balans te blijven. En het is normaal om af en toe uit balans te raken. Wees geduldig en mild voor jezelf en zoek zelf ook steun wanneer je het nodig hebt.