Deel via

Als mantelzorger wil je er zijn voor de patiënt en je zet er veel voor opzij. Zij is tenslotte ziek en je wilt alles voor haar doen. Toch is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Er zijn een aantal valkuilen waarvoor je als mantelzorger moet waken. Hieronder noemen we er een aantal.

Het zorgen voor een ander kan fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Mantelzorgers hebben vaak de neiging om te veel verantwoordelijkheid op zich te nemen en vergeten daarbij soms goed voor zichzelf te zorgen. Dit kan leiden tot overbelasting en een hoger risico op fysieke en mentale gezondheidsproblemen.

Mantelzorg is soms veeleisend, vooral als jij als mantelzorger niet voldoende ondersteuning krijgt van anderen. Het is belangrijk dat je het niet alleen hoeft te doen en dat jij ook op steun kunt rekenen van bijvoorbeeld andere familieleden, vrienden of professionele zorgverleners.

Mantelzorg kan ook financiële gevolgen hebben. Het kan zijn dat jij minder kunt werken of zelfs je baan moet opgeven om voor je dierbare te zorgen. Dit kan leiden tot financiële stress en problemen.

Het kan emotioneel zwaar zijn wanneer je ziet dat je dierbare achteruitgaat in gezondheid of pijn heeft. Als mantelzorger kun je te maken krijgen met gevoelens als verdriet en machteloosheid.

Als mantelzorger besteed je vaak veel tijd aan de zorg voor een ander, waardoor er weinig tijd overblijft voor je eigen behoeften en activiteiten. Soms leidt dit tot frustratie of een sociaal isolement.

Soms heb je niet genoeg kennis of vaardigheden om je degene met kanker echt te kunnen helpen bij bijvoorbeeld medische handelingen. Dat kan je onzeker maken.