Deel via

Zorgen voor iemand met kanker is een zwaar traject, zowel fysiek als emotioneel. Het brengt ook voor jou veel stress met zich mee. En een ziektetraject duurt vaak maanden, zo niet jaren. Als je continu onder druk staat en op de automatische piloot leeft, dan kan je dat op den duur opbreken.

Ben je niet meer in staat om je rustmomenten te pakken, pieker je veel, ben je emotioneel en/of heb je een kort lontje? Neem die signalen dan serieus. Probeer rustmomenten voor jezelf in te plannen door hulp van anderen te vragen (of te accepteren). Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Heb je behoefte aan professionele hulp, dan kun jij ook terecht bij:

  • je huisarts (dit is vaak je eerste ingang voor professionele hulp)
  • de praktijkondersteuner huisarts voor de geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ)
  • de oncologieverpleegkundige/verpleegkundig specialist die betrokken is bij de behandeling van je naaste
  • een maatschappelijk werker
  • een geestelijk verzorger
  • een psycholoog

Wanneer je naaste klaar is met behandelen

Zodra je naaste klaar is met de behandelingen en jullie kunnen het gewone leven weer stukje bij beetje oppakken, dan komt vaak de klap. Niet alleen bij de patiënt, maar ook bij de naaste. Vermoeidheid, emoties en vertwijfeling zijn heel normaal. 'Hoe gaan we nu verder met ons leven? Waar staan we en hoe geven we ons leven opnieuw vorm?' Het is wellicht lastig om je weg weer te vinden en het is logisch als je hierbij wat hulp kunt gebruiken. Op Kanker.nl vind je een betrouwbaar overzicht van aanvullende zorg en hulp bij jou in de buurt en online. In het overzicht staan zorgverleners, organisaties en programma's die je kunnen helpen. (Deze informatie komt uit de Verwijsgids Kanker).

Psycho-oncologische zorg voor naasten

Als naaste van iemand met kanker is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt en misschien zelf ook extra ondersteuning nodig hebt. Gelukkig zijn er organisaties zoals het Helen Dowling Instituut die zijn gespecialiseerd in psycho-oncologische zorg. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Het Helen Dowling Instituut, of een andere instantie voor psycho-oncologische zorg, biedt gespecialiseerde zorg en begeleiding aan zowel patiënten als hun naasten. Ze begrijpen dat kanker niet alleen een fysieke impact heeft, maar ook emotioneel en mentaal uitdagend kan zijn. Daarom staan ze klaar om te helpen bij de psychologische klachten en de emotionele belasting die deze ziekte met zich meebrengt.

Bij het instituut kun je terecht met verschillende klachten. Misschien voel je je angstig, gestrest of overweldigd door de situatie. Of misschien heb je moeite om je emoties te uiten of om te gaan met veranderingen in je leven. Het Helen Dowling Instituut is er om naar je te luisteren, je te ondersteunen en je te helpen bij het vinden van manieren om hiermee om te gaan.

Ze bieden deze zorg aan voor zowel volwassenen als kinderen, en ook aan nabestaanden. Dus of je nu de partner, ouder, kind, familielid, vriend of collega bent van iemand die getroffen is door kanker, je bent welkom bij het instituut.

Naast het Helen Dowling Instituut zijn er ook andere vergelijkbare instanties die psycho-oncologische zorg bieden. Denk bijvoorbeeld aan het Ingeborg Douwes Centrum. Het is altijd de moeite waard om te kijken welke opties er bij jou in de buurt beschikbaar zijn.

Wat betreft de kosten, is het belangrijk om te weten dat de psycho-oncologische zorg in Nederland grotendeels wordt vergoed door de zorgverzekering. Het Helen Dowling Instituut werkt met gecontracteerde zorgverzekeraars, wat betekent dat de kosten rechtstreeks worden gedeclareerd bij je verzekering. Het is echter altijd verstandig om dit vooraf te controleren bij je eigen zorgverzekeraar.

Podcast Helen Downing Instituut

Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland maakte in in december 2022 een podcastserie voor naasten. Zij namen een aflevering op met Joyce Vermeer, die werkt als systeemtherapeut bij het Helen Dowling Instituut.

NB. de podcast gaat over naasten van patiënten met longkanker, maar is ook interessant voor naasten van patiënten met andere vormen van kanker.