Deel via

Het verlies van je dierbare zorgt voor een ongelooflijk moeilijke en hartverscheurende tijd. Het kan voelen alsof de wereld even stilstaat en je vraagt je af hoe je ooit weer plezier kunt vinden in het leven. Hoewel het verdrietig en pijnlijk is om iemand te moeten missen die we zo liefhadden, is het ook belangrijk om te weten dat er hoop is en dat het mogelijk is om weer van het leven te genieten, zelfs na zo'n verlies..

Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen om het leven weer op te pakken en weer plezier en nut te vinden:

  • Geef jezelf de tijd: Rouwen is een proces en het kost tijd. Het laat zich niet dwingen en iedereen verwerkt dingen op een eigen manier. Gun jezelf de ruimte en de tijd om je emoties te uiten en om te gaan met je verdriet. Het is oké om te huilen, boos te zijn of je verward te voelen. Neem de tijd die je nodig hebt om te herstellen. Er is geen goed of fout.
  • Zoek steun: Het kan enorm waardevol zijn om steun te zoeken bij mensen die begrijpen en kunnen voelen wat je doormaakt. Praat met vrienden, familieleden, lotgenoten, je huisarts of een therapeut. Het delen van je gevoelens en herinneringen kan een grote last van je schouders nemen. Je staat er niet alleen voor.
  • Iedereen rouwt op zijn eigen manier: Het is belangrijk om te onthouden dat er geen ’juiste’ manier is om te rouwen. Doe wat goed voelt voor jou. Of het nu gaat om het bezoeken van een speciale plek, het schrijven van een brief aan je dierbare of het creëren van een gedenkplaats, vind manieren om je emoties te uiten en de band met je geliefde te behouden.
  • Wees vriendelijk en lief voor jezelf: Het is normaal om goede en slechte dagen te hebben. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf tijdens dit proces. Geef jezelf toestemming om plezier te hebben en van het leven te genieten, zelfs als het verdriet nog steeds aanwezig is. Ook het weer liefhebben van iemand kan daarbij horen.
  • Ontdek nieuwe interesses of pak oude interesses weer op: Het kan helpen om nieuwe dingen uit te proberen en jezelf uit te dagen. Ontdek nieuwe hobby's, ga op avontuur, leer iets nieuws. Pak een oude hobby of interesse weer op. Ga sporten met bekenden en onbekenden. Dit kan je helpen om jezelf opnieuw uit te vinden en vreugde te vinden in het leven.

Het is normaal om tijd nodig te hebben om te herstellen. Iedereen heeft daarin zijn/haar eigen tempo. Wees lief voor jezelf en sta jezelf toe om te rouwen op jouw manier. Het leven kan weer mooi worden, zelfs na zo'n verlies. Sta open voor jouw leven! Jij mag nog nieuwe avonturen en herinneringen gaan maken.

Als je merkt dat je moeite hebt om jezelf weer op te pakken of als het verdriet overweldigend blijft, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld je huisarts, een praktijkondersteuner of een psycholoog.

Wim 1000x700 px

Lees het verhaal van Wim (76)

Marleen, de partner van Wim, werd zes jaar geleden ziek. Inmiddels is Wim weduwnaar. Hij vertelt hoe hij zijn leven weer oppakt.

Partner Wim (76): ‘Je mag verdriet hebben en kan tegelijkertijd doorgaan met je leven’