Deel via

Wanneer een collega kanker heeft, is het voor sommige collega’s lastig om in te schatten hoe je er voor haar kunt zijn en of je haar kunt helpen.

Wanneer je collega met kanker daar behoefte aan heeft, is het fijn als je naar haar verhaal luistert en haar de ruimte geeft om haar gevoelens te uiten. Laat haar weten dat je er voor haar bent en dat je haar steunt.

Vraag je collega of je haar kunt helpen met haar werk, zoals het overnemen van bepaalde taken of het bieden van ondersteuning bij administratieve zaken. Kleine gebaren van hulp en ondersteuning kunnen een groot verschil maken.

Laat af en toe aan je collega weten dat je aan haar denkt, ook als ze (tijdelijk) afwezig is door behandelingen of herstel. Stuur een berichtje om te vragen hoe het met haar gaat of plan af en toe een telefoontje om bij te praten.

Het is belangrijk rekening te houden met de wensen van je collega. Iedereen gaat anders om met kanker en heeft verschillende behoeften. Vraag dus aan je collega hoe je haar het beste kunt ondersteunen. En hou er rekening mee dat dit gedurende het proces kan veranderen. Misschien heeft ze eerst geen behoefte aan contact, maar later juist wel. Kaartjes sturen wordt vaak gewaardeerd. En zorg er zeker ook voor dat je niet alleen in het begin contact houdt, maar zeker ook op langere termijn.

    Helen portret2 liggend 1000x500 px

    Het verhaal van collega Helen

    Als je in een hecht team werkt en een van je collega's wordt ziek, kan de impact ook voor jou als collega groot zijn. Dat heeft Helen aan den lijve ondervonden toen ze van dichtbij meemaakte dat haar collega Inge kanker kreeg.

    Collega Helen: 'Kanker heb je niet alleen. Ook als je je niet bevindt in de directe familie- of vriendenkring.'