Deel via

Het combineren van werk en mantelzorg kan een uitdaging zijn. Het vergt organisatie, flexibiliteit en goede communicatie. Hieronder geven we 4 praktische tips en voorbeelden om je te helpen je leven in balans te houden.

 1. Communiceer met je werkgever:

  Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je werkgever over je mantelzorgtaken. Bespreek je situatie, de behoeften van je naaste met kanker en hoe dit je werk kan beïnvloeden. Samen kunnen jullie mogelijke aanpassingen bespreken, zoals flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden of verlof.

  Stel bijvoorbeeld aan je werkgever voor om je werktijden aan te passen, door vroeger te beginnen en eerder te stoppen, zodat je tijd overhebt om je zorgtaken te kunnen uitvoeren. Of vraag aan je werkgever om vrij te mogen nemen voor een belangrijke (medische) afspraak van je naaste en de werkuren later in te halen.
  .
 2. Stel prioriteiten en maak een planning:

  Het is belangrijk om je tijd goed te plannen en prioriteiten te stellen. Maak een overzicht van zowel je werkverplichtingen als je mantelzorgtaken. Benoem wat de belangrijkste taken zijn en geef daar prioriteit aan.

  Maak bijvoorbeeld een weekplanning waarin je specifieke blokken reserveert voor je werk en mantelzorgtaken. Zo hou je overzicht en weet je zeker dat je voldoende tijd voor beide taken hebt.
  .
 3. Zoek naar ondersteuning:

  Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek naar ondersteuning in je omgeving. Vraag familieleden, vrienden of buren om hulp bij bepaalde zorgtaken. Daarnaast zijn er mogelijk ook organisaties of instanties die specifieke hulp kunnen bieden aan mantelzorgers.

  Je kunt bijvoorbeeld aan een familielid vragen om af en toe boodschappen te doen of aan een vriend(in) om een paar uur bij je naaste te blijven, zodat je wat tijd voor jezelf hebt. Kijk ook wat je de patiënt eventueel zelf kan en wil doen. Je hoeft niet zelf altijd mee naar een afspraak, dit kun je ook afwisselen met andere familieleden of vrienden/buren.
  .
 4. Zorg voor jezelf:

  Als mantelzorger is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Neem regelmatig tijd voor ontspanning. Maak een wandeling, lees een boek of ga naar yoga. Het opladen van je eigen batterijen zorgt ervoor dat je zowel je werk als mantelzorgtaken beter aankunt.

  Reserveer bijvoorbeeld een uur per dag voor jezelf, waarin je iets doet waardoor je ontspant en wat energie geeft.

Het combineren van werk en mantelzorg voor iemand met kanker is uitdagend, een goede planning en ondersteuning kan je daarbij helpen. Wees niet bang om hulp te vragen en zorg ervoor dat je ook goed voor jezelf zorgt. Jouw welzijn is net zo belangrijk als de zorg die je biedt aan je naaste met kanker.

Regelmatig vallen mantelzorgers van kankerpatiënten zelf ook uit op het werk. Dit is iets dat je wilt voorkomen. Het is voor jou als naaste ook goed om iemand te hebben met wie je kunt praten. Dit kan een vriend(in) zijn, maar er is ook professionele hulpverlening voor de naaste zelf.