Deel via

Deze sessie werd gegeven door Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog LUMC en Karin Enfield, ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij Olijf

Je hebt je kanker overwonnen, en dan loop je tegen het volgende emotionele verdriet: de onvervulde kinderwens.

Congresdag sessies web Keesd H05

Je staat nog aan het begin van je leven. Na lang twijfelen ga je toch naar de huisarts, omdat je bepaalde klachten wilt bespreken. Al snel wordt je doorverwezen naar de internist. Een paar dagen later krijg je de schrik van je leven: Je hebt kanker. Je wereld stort in. Er komt veel informatie op je af. Je bent nog jong en wilt misschien nog wel kinderen? Een ding weet je alvast zeker: jij gaat die kankercellen overleven!

Gevolgen van de behandeling op je eventuele kinderwens
Afhankelijk van welke vorm kanker je hebt, krijg je tijdens de behandeling te maken met het operatief verwijderen van organen, chemotherapie en/of radiotherapie. Chemotherapie kan wel schade geven aan de eierstokken, maar beschadigt spieren zoals de baarmoeder nauwelijks. Door een behandeling met radiotherapie wordt de baarmoeder wel beschadigd: deze verliest zijn elasticiteit en is daardoor ongeschikt voor een eventuele zwangerschap.

Fertiliteitsbehoudende behandeling
In het geval van een onvervulde kinderwens kan er met de behandeld arts worden overlegd over fertiliteitsbehoudende behandelingen. Bij baarmoederkanker kan overlegd worden of een hormonale behandeling volstaat in plaats van het operatief verwijderen van de baarmoeder. In geval van baarmoederhalskanker kan een baarmoedersparende operatie worden besproken, al dan niet gecombineerd met chemotherapie. Als er sprake is van een laag stadium eierstokkanker, kan er ook overlegd worden over een baarmoedersparende operatie.

Eicellen of embryo’s laten invriezen
Soms kan ervoor gekozen worden om de kankerbehandeling uit te stellen. Er is dan tijd om een hormoonbehandeling te doorlopen om eicellen te laten rijpen. Deze eicellen kunnen via een punctie worden opgezogen. Vervolgens kunnen eicellen worden ingevroren, of indien er een partner in beeld is, kunnen er embryo’s worden ingevroren (na IVF of ICSI). Ook is het mogelijk om een stukje van de eierstok in te vriezen en hier later in een later stadium eicellen uit te laten rijpen.

Terugplaatsing van embryo in je eigen baarmoeder of in een draagmoeder
Als je eigen baarmoeder onbeschadigd is gebleven, kunnen er op een later moment embryo’s worden teruggeplaatst in de baarmoeder. Indien dit niet mogelijk is, dan kan je draagmoederschap overwegen. In Nederland moeten de toekomstige ouders zelf een draagmoeder meenemen. Commercieel draagmoederschap is in Nederland niet toegestaan. De draagmoeder is lichamelijk en geestelijk gezond en is al eerder zonder problemen zwanger geweest en via de natuurlijke weg bevallen. De wensmoeder moet bij de start van de procedure jonger zijn dan 40 jaar en de draagmoeder moet jonger zijn dan 45 jaar.

Adoptie
Echter, soms is het niet mogelijk om de kankerbehandeling met twee tot drie maanden uit te stellen. Er kunnen geen materialen meer worden ingevroren, want de behandeling tegen kanker moet onmiddellijk beginnen. Adoptie kan een andere manier zijn om een onvervulde kinderwens toch te vervullen. In geval van adoptie moeten beide wensouders jonger zijn dan 43 jaar.

Als de onvervulde kinderwens toch onvervuld blijft…
Er kon geen weefsel worden ingevroren? Je hebt geen baarmoeder meer of deze functioneert niet meer? Je komt niet meer in aanmerking voor draagmoederschap en ook de criteria voor adoptie gunnen jou het geluk niet. Je voelt je verdrietig, boos, alleen, teleurgesteld, schuldig, onbegrepen… Je bent niet alleen: Lotgenoten van onvervulde kinderwens kunnen elkaar vinden op: www.gateway-women.nl

Geschreven door: Arlene Oei