Deel via

Een halt aan erfelijke borst- of eierstokkanker én een goede kwaliteit van leven tot aan je oude dag!

500x500

Stichting Olijf was al onder de indruk van de prestatie van Maarten van der Weijden. Het is geweldig dat er nu genoeg ingezameld is om een 12e onderzoek mogelijk te maken. Wij zijn vereerd dat de keus op dit zo belangrijke onderzoek is gevallen.

Voor dragers van het defecte gen (BRCA) – een foutje dat het risico op borst- of eierstokkanker verhoogt – is de keus om eierstokken en eileiders te laten verwijderen zeer ingrijpend. Maar overleving staat voorop. De lange termijn gevolgen zijn op dat moment helemaal nog niet in beeld. Maar ze beïnvloeden de kwaliteit van leven wel. Het is van groot belang dat er meer kennis komt over de precieze erfelijke risico’s, de effecten van preventief ingrijpen en late gevolgen. Alleen dan kunnen we de preventieve ingreep zo gericht mogelijk maken en de gevolgen beheersen.

Wat wordt onderzocht?
Het onderzoek is gericht op vrouwen die door een erfelijke afwijking (BRCA) een (sterk) verhoogd risico lopen op borst- en eierstokkanker: De zussen, dochters en kleindochters van de lotgenoten die wij kennen. In het onderzoek worden een aantal vragen beantwoord over de effecten van het preventief weghalen van eierstokken en eileiders bij vrouwen die een genetische afwijking (BRCA) hebben: Vrouwen die door deze ingreep, als het goed is, niet bij Olijf komen als lotgenoot. Is het verhoogde risico voor borstkanker ook minder omdat er geen hormonen meer gemaakt worden door de eierstokken? Wat zijn de mogelijke gevolgen op langere termijn, zeker als vrouwen nog ver voor de overgang zitten? Diezelfde hormonen zijn immers ook belangrijk voor de gezondheid.

Breed belang van het onderzoek
Voor vrouwen met erfelijke (borst-) en eierstokkanker bestaat geen goede screeningsmethode. Eierstokkanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Genezing is dan vaak niet meer mogelijk. De enige effectieve manier om eierstokkanker te voorkomen is om preventief eierstokken en eileiders te verwijderen. Dit is een ingrijpende gebeurtenis, zeker voor jonge vrouwen. Ze komen vervroegd in de overgang en mogelijke andere gevolgen zijn: hart- en vaatziekten, botontkalking en mogelijk geheugenstoornissen.

Maar ook voor andere vormen van kanker, waarbij eierstokken en eileiders worden verwijderd om terugkeer of verspreiding van de kanker te voorkomen, is dit onderzoek belangrijk. Zoveel weten we nog niet over de effecten op de kwaliteit van leven.

Olijf staat daarom achter dit onderzoek. Je moet goed geïnformeerd zijn over late effecten, zodat je bewust keuzes kunt maken. De resultaten uit dit onderzoek kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven.Deel via

Lees verder...

  1. 31 augustus 2018 Vulvakanker, daar praat je liever niet over
    Lees verder
  2. 8 augustus 2018 IN MEMORIAM Hannie van Leeuwen, oud-voorzitter Olijf 1998-2009
    Lees verder
  3. 22 juli 2018 Ook jongens zijn gebaat bij HPV-vaccinatie
    Lees verder