Deel via

Onlangs was Stichting Olijf aanwezig bij overdracht van een mooi bedrag van Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker (SBBvK) aan mevrouw Ina Jürgenliemk-Schulz, radiotherapeut-oncoloog aan het UMCU.

Cheque SB Bv K voor UMCU Hi Resolution 1 Large

Wat kan er veel gebeuren in een paar jaar…
De aanleiding was bitterzoet: SBBvK - die sinds 2015 specifiek handelde onder de naam “Opereren Zonder Snijden” - zette zich in om meer aandacht te generen voor medische technieken waarbij beeldvorming wordt gebruikt om de behandeling heel gericht in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan bestralingen waarbij de tumor zo precies mogelijk wordt aangepakt met behulp van beeldvorming – CT/MRI – en het gezonde weefsel niet. In die tijd waren er een aantal voorlopers, waaronder het UMCU. Maar verder werden de mogelijkheden niet gebruikt en was het geloof in de meerwaarde ook nog niet groot.

Inmiddels is het 2019: wat schetst de verbazing? De Stichting zag zichzelf genoodzaakt om zich op te heffen. De simpele reden is dat de techniek in alle grote behandelcentra wordt toegepast. Denk aan inwendige bestralingen die op een heel specifieke plaats met gepaste dosis wordt ingezet, zoals brachytherapie bij baarmoederhalskanker. Er is zeker nog ruimte voor verdere ontwikkeling. Maar aan de meerwaarde van beeldvorming bij deze behandelingen wordt niet meer getwijfeld. En wat doe je dan?

Een heel mooie bestemming

De secretaris van de SBBvK, de heer Wim Brinkman – die ook vrijwilliger is van Olijf- wilde graag een mooie bestemming geven aan de resterende gelden van de stichting. Hij was natuurlijk bekend met de bakermat van ‘Opereren Zonder Snijden’, het UMCU. De laatste jaren is hij daarnaast als beeldredacteur betrokken geraakt bij Olijf. Daar kwam hij in contact met vrouwen die baat zouden kunnen hebben van deze technieken. En daarmee was het doel gevonden.

Bij de overhandiging van de cheque vertelde mevrouw Jürgenliemk-Schulz hoe de techniek ontstaan is rond de eeuwwisseling. Hoe de toepassing gegroeid is – ook door de ontwikkeling van de techniek – van een enkel ziekenhuis die de apparatuur had, naar alle belangrijke behandelcentra in Nederland. En dat er ook toepassingen zijn ontwikkeld die in minder ontwikkelde landen ingezet kunnen worden.

Mevrouw Ina Jürgenliemk-Schulz werkt samen met collega’s van het Leids Universitair Medisch Centrum aan het palliatief beeldgestuurd bestralen van vrouwen met gynaecologische kanker, zoals baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, eierstokkanker en vulvakanker, die niet meer te genezen zijn. Door de tumor heel gericht te behandelen bijvoorbeeld met de MR-Linac worden de groei van het gezwel en de gevolgen van de behandeling beperkt en verbeterd de kwaliteit van leven. De SBBvK vindt dit een mooie bestemming voor de resterende gelden van de stichting.



Deel via

Lees verder...

  1. 26 februari 2019 Kanker bij jou of je naaste, wat betekent dit voor je werk?
    Lees verder
  2. 21 februari 2019 Vier verhalen over vulvakanker in LINDA.
    Lees verder
  3. 15 februari 2019 Nieuwe website ‘Kanker doet veel met je’ helpt patiënten met psychosociale klachten
    Lees verder