Deel via

Goede zorg voor vermoeidheid draagt bij aan minder vermoeidheid en een betere kwaliteit van leven voor patiënten na kanker. Met dit onderzoek hopen de onderzoekers de nazorg voor patiënten te kunnen verbeteren. De studie bestaat uit meerdere delen. Deel 1 is afgerond en momenteel zijn ze bezig met deel 2. Hiervoor zoeken ze nog naar deelnemers.

Inleiding
Na een kankerbehandeling ervaart een deel van patiënten nog klachten, waaronder vermoeidheid. Bij een deel van de patiënten neemt vermoeidheid in de loop van de tijd af, maar bij een ander deel kan vermoeidheid lang aanhouden. Vermoeidheid kan erg belemmerend zijn en invloed hebben op alle aspecten van het dagelijkse leven.

Slechts een klein deel van de patiënten met vermoeidheid na kanker wil en/of krijgt hulp hiervoor. Dit kan verschillende redenen hebben, in die redenen zijn ze bij de Care4Fatigue studie geïnteresseerd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Amsterdam UMC en gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

Doel van het onderzoek
Om te zorgen dat patiënten met vermoeidheid na kanker de hulp krijgen die zij willen, is het nodig de hulpbehoeften voor vermoeidheid beter te begrijpen. Het is ook belangrijk om eventuele hulp zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van de patiënt. Goede zorg voor vermoeidheid draagt bij aan minder vermoeidheid en een betere kwaliteit van leven voor patiënten na kanker. Met dit onderzoek hopen de onderzoekers de nazorg voor patiënten te kunnen verbeteren.

Wat houdt het onderzoek in?
De Care4Fatigue studie bestaat uit meerdere delen, momenteel loopt deel 2 van de studie. Het eerste deel van de studie was een interview studie, hierin zijn patiënten, partners en zorgverleners geïnterviewd.

Het doel van deel 1 was om een eerste beeld te vormen van wie behoefte heeft aan hulp voor vermoeidheid en waarom. De resultaten van dit deel zijn binnenkort bekend.

Het 2e deel is een vragenlijststudie gedurende een langere periode, bij patiënten die recent de kankerbehandeling hebben afgerond. In dit deel proberen ze verder te bouwen op wat ze in deel 1 hebben gevonden, door bij een grotere groep patiënten over een langere periode te meten welke factoren een rol kunnen spelen bij het wel of geen behoefte hebben aan hulp voor vermoeidheid.

Zo hopen de onderzoekers een betere inschatting te kunnen maken bij wie op welk moment een hulpbehoefte kan ontstaan en waarom die wel of niet ontstaat.

Wil jij ook bijdragen aan dit onderzoek? Dat kan!

Wie kan meedoen?

  • Je hebt kanker gehad (elk type);
  • Je hebt een curatieve behandeling (met het doel om te genezen) afgerond (krijg je nog wel hormoontherapie? Dan kun je gewoon deelnemen);
  • De laatste behandeling is minimaal 3 tot maximaal 12 maanden geleden afgerond;
  • Je bent op dit moment kankervrij, er is geen teken van terugkeer van de kanker;
  • Je ervaart (enige) vermoeidheid (je hoeft niet per se een hulpbehoefte te hebben);
  • Je bent ten minste 18 jaar.

Twijfel je of je in aanmerking komt? Neem gerust contact met de onderzoekers op, dan kijken ze met jou naar de mogelijkheden.

Wat houdt meedoen in?

  • Je vult eerst een korte vragenlijst in waaruit blijkt of je wel of niet in aanmerking komt voor het onderzoek;
  • Als blijkt dat je mee kunt doen, vul je gedurende 2 jaar op 7 momenten een langere vragenlijst in. De lengte wisselt per keer en het invullen varieert van 15 tot 30 minuten.
  • Alle vragenlijsten zijn online in te vullen en het contact met de onderzoekers verloopt via de mail of telefoon. Je hoeft voor deelname dus niet te reizen.

Meer weten of aanmelden?
Voor meer informatie of als je je wilt aanmelden, kun je naar onze website: www.amc.nl/care4fatigue. Je kunt ons ook altijd mailen op care4fatigue@amsterdamumc.nl (vermeld dan je naam en telefoonnummer). De onderzoekers nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatiegesprek.



Deel via

Lees verder...

  1. 4 juli 2024 Uitleg over de bevolkingsonderzoeken in makkelijke taal door Steffie
    Lees verder
  2. 4 juli 2024 Onderzoek naar behandeling van lymfoedeem door kanker
    Lees verder
  3. 27 juni 2024 Olijf heeft weer mooie donaties ontvangen
    Lees verder