Deel via

De RAINBO MMRd-GREEN studie onderzoekt of het toevoegen van immuuntherapie aan de standaard behandeling de kans op terugkeer van baarmoederkanker met een specifieke moleculaire afwijking genaamd mismatch repair deficiëntie (MMRd) verlaagt.

Het medicijn dat wordt onderzocht in deze studie is durvalumab, een immuuntherapie die tumorcellen zichtbaar maakt voor het afweersysteem van het lichaam, zodat ze kunnen worden vernietigd.

Het internationale RAINBO onderzoeksprogramma
De MMRd-GREEN studie is onderdeel van het internationale RAINBO onderzoeksprogramma. Het RAINBO programma bestaat uit 4 studies. In de RAINBO studies wordt er onderzoek gedaan naar verbetering van de behandeling van baarmoederkanker. De behandeling is gebaseerd op de moleculaire kenmerken van de tumor.

Voor wie is het onderzoek
Na de operatie voor baarmoederkanker wordt er weefselonderzoek gedaan. Als het weefselonderzoek risicofactoren toont, kan een aanvullende behandeling worden geadviseerd. Bij het weefselonderzoek wordt de tumor ingedeeld in 1 van de 4 moleculaire groepen:

Deze 4 moleculaire groepen zijn:

  1. Tumoren met een mutatie in het POLE gen (POLEmut)
  2. Tumoren met mismatch repair deficiëntie (MMRd)
  3. Tumoren met abnormaal p53 eiwit (p53abn)
  4. Tumoren zonder specifieke moleculaire kenmerken (no specific molecular profile; NSMP)

Vrouwen met MMRd baarmoederkanker en hoog-risicofactoren, namelijk stadium IB/II met lymfovasculaire invasie of stadium III, kunnen in aanmerking komen voor de MMRd-GREEN studie. Lymfovasculaire invasie betekent dat er tumorcellen worden gevonden in de lymfe- of bloedvaten van het tumorweefsel.

Reden van het onderzoek
Immuuntherapie is al een gangbare behandeling bij vrouwen met MMRd baarmoederkanker die is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het effectief kan zijn en kan zorgen voor een langere overleving bij deze patiënten. Maar het is nog niet bekend of het toevoegen van durvalumab als aanvullende behandeling nadat de baarmoederkanker is verwijderd, ook voordelen heeft. Dit wordt onderzocht in de MMRd-GREEN studie.

Wat houdt het onderzoek in?
In de MMRd-GREEN studie wordt er geloot tussen twee behandelingen: de nieuwe behandeling en de standaard behandeling. De nieuwe behandeling bestaat uit het medicijn durvalumab en uitwendige bestralingen van het bekkengebied. De standaard behandeling bestaat uit alleen uitwendige bestralingen van het bekkengebied. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven van de deelnemers en wordt er tumorweefsel verzameld en opgeslagen in de RAINBO biobank in het LUMC voor verder onderzoek.

Betrokken onderzoeksinstituten
De MMRd-GREEN studie wordt in Nederland geleid door het LUMC namens de DGOG groep (Dutch Gynaecological Oncology Group), met ondersteuning van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het onderzoek wordt gefinancierd door het KWF en de medicijnen voor de studie worden geleverd door AstraZeneca.

Inclusie
De RAINBO MMRd-GREEN studie is geopend voor deelname in het LUMC, Amsterdam UMC, Erasmus MC, UMCG, Amphia ziekenhuis/Instituut Verbeeten en het Catharina Ziekenhuis.

Ook andere ziekenhuizen in Nederland, namelijk Maastricht UMC+, Antoni van Leeuwenhoek, UMC Utrecht, Medisch Centrum Leeuwarden/Radiotherapeutisch Instituut Friesland en Medisch Spectrum Twente, zullen deelnemen aan de studie. Daarnaast doen er ook ziekenhuizen in het buitenland mee.

Ongeveer 300 patiënten gaan meedoen aan de studie. We verwachten dat alle patiënten binnen 3-4 jaar zullen worden opgenomen in de studie.

Samenwerking Olijf
Olijf is vanaf de start betrokken bij het RAINBO onderzoeksprogramma. Ervaringsdeskundigen van Olijf hebben meegedacht met de opzet van de studie en het belang van de studie onderschreven. Zij hebben geholpen met het ontwikkelen van de vragenlijsten en de patiëntinformatie. Ook in het vervolg van de studie blijven zij nauw betrokken.

Wil je meer weten?
De studie wordt gecoördineerd door dr. Judith Kroep (internist-oncoloog, LUMC) en drs. Merve Kaya (arts-onderzoeker) in samenwerking met het internationale RAINBO MMRd-GREEN onderzoeksteam.

Als je vragen hebt over het onderzoek, kun je mailen naar m.kaya@lumc.nl. Ook opmerkingen of ideeën zijn altijd welkom! Voor meer informatie over het RAINBO onderzoeksprogramma en een overzicht van de 4 RAINBO studies kun je een kijkje nemen op de officiële website van het internationale trial register, op de website van het LUMC of kijk op onze website bij de trials voor baarmoederkanker.



Deel via

Lees verder...

  1. 7 april 2023 Gastles bij UMC Utrecht op 8 maart jl.
    Lees verder
  2. 6 april 2023 Digitaal contact met je arts over kanker, wat vind jij?
    Lees verder
  3. 4 april 2023 Olijf zoekt een bestuurslid marketing, communicatie en fondsenwerving (vrijwillig)
    Lees verder