Deel via

De afgelopen periode hebben weer diverse vrijwilligers van de werkgroep Voorlichting van Olijf presentaties gegeven aan zorgprofessionals. Zij vertellen in zo'n presentatie over Olijf en waar wij ons voor inzetten. Daarnaast delen zij hun eigen ervaringsverhaal. Hieronder lees je de ervaringen van onze vrijwilligers.

Amanta en Lenneke in het AMC

"Maandag 1 november mochten Lenneke en ik een online gastles verzorgen voor oncologisch verpleegkundigen in opleiding bij het AMC.

In de gastles leggen we uit wat Stichting Olijf doet als patiëntenorganisatie en bespreken we hoe Olijf de verpleegkundige ook kan helpen in de zorg rondom hun patiënten. Dat we dit kunnen doen d.m.v bijvoorbeeld het lotgenotencontact, buddycontact en informatie op onze website.

Ook vertelden Lenneke en ik ons ervaringsverhaal. Daarin namen we o.a. mee wat de oncologisch verpleegkundige voor ons betekende tijdens ons proces. Doordat wij allebei een verschillende kankersoort hebben en in een andere fase in ons leven waren geeft dat mooie verschillende invalshoeken.

Na zo’n gastles komen er soms wat vragen die we beantwoorden. Zelf vind ik het erg leuk om aan de studenten te vragen naar hun voorbeelden uit de praktijk en vul graag aan hoe Olijf daar in het vervolg wat voor ze kan betekenen.

Na afloop van zo’n les geeft het me ontzettend veel energie te weten dat dit ervoor zorgt dat andere patiënten en verpleegkundige ons als Olijf weten te vinden.

Geschreven door Amanta

Samantha en Janet in het UMC Utrecht

"Maandag 1 november werden Samantha en ik (Janet) verwacht bij het UMC Utrecht om voor een groep verpleegkundigen van afdeling Gynaecologie/Hematologie voorlichting te geven. Voor ons was dit de eerste keer, ik deed ook maar een klein gedeelte van de voorlichting en dat was mijn eigen ervaringsverhaal. Ik had geoefend door mijzelf op te nemen (ongemakkelijk, maar wel nuttig) en nog een podcast geluisterd over presenteren en had lichte zenuwen.

Samantha vertelde makkelijk, boeiend en was duidelijk ervaren hierin. Het verhaal van Olijf werd vervlochten met haar eigen verhaal. En voor haar was het UMC bekend terrein, want haar eigen behandeling had hier plaatsgevonden. Voor mij was het fijn dat ik de kunst af kon kijken. De groep, die al een halve dag naar andere voorlichtingen had geluisterd, was interactief en geïnteresseerd.

Mijn eigen verhaal ging over de kwetsbaarheid die je voelt als je in het groene operatiehesje moet wachten op wat komen gaat. Dat een klein zinnetje: "Je ben in goede handen, we gaan goed voor je zorgen.” voor mij heel belangrijk was en mij de rust gaf om me over te geven. Dat de verpleegkundige een groot verschil kan maken door kleine dingen die zij misschien als vanzelfsprekend ervaart.

We bespraken ook de mindere momenten die we hadden meegemaakt in het ziekenhuis. Eén van de verpleegkundige zei dat ze zich realiseerde dat zij het mooiste beroep ter wereld had.

Het is fijn dat de verpleegkundigen weten dat Olijf bestaat en wat wij als patiëntenorganisatie doen. Ik vond het net zo belangrijk om, vanuit patiëntenperspectief, onze verhalen mee te geven en dat werd zeker ook gewaardeerd.

Al met al smaakt dit naar meer en vind ik het een zeer waardevolle en ook leuke manier om mij in te zetten voor Olijf."

Geschreven door Janet

Samantha en Marleen in UMC Utrecht

"Op dinsdag 9 november hebben Samantha en ik (Marleen) een presentatie mogen verzorgen in het UMC te Utrecht. We waren te gast bij oncologische verpleegkundigen, van wie sommigen al jaren werkzaam zijn op deze afdeling. Heel spannend, want wij dachten: “Wat moeten wij deze doorgewinterde mensen nog wijsmaken?”.

De bijeenkomst was van weerskanten een succes. Samantha heeft via haar presentatie en aan de hand van haar eigen ervaringen het belang en de noodzaak van Stichting Olijf kenbaar gemaakt.

Ik heb mijn eigen ervaringen met verpleegkundigen verteld en benadrukt dat zij erg belangrijk zijn voor de patiënt. Zij hebben het meeste contact met ons. Zij kunnen ons maken en breken. Tijdens onze lezingen was het doodstil en het mooiste compliment wat wij kregen is: “Ja dit is echt, dit is de rauwe werkelijkheid. Dit leer je niet uit een boekje.”

Ons doel was om geen enkele gynaecologische patiënt het ziekenhuis uit te laten gaan zonder te weten van het bestaan van Stichting Olijf; dit biedt houvast!

Het was een bijeenkomst met een lach en een traan en voor beide partijen erg waardevol."

Geschreven door Marleen

Olijf presentatie Amanta en Linda

"Op 11 november waren vrijwilligers van Olijf weer present om hun ervaringsverhaal te delen in het kader van de opleiding voor oncologisch verpleegkundigen in het UMC in Utrecht.

Het was weer even geleden dat wij live aanwezig konden zijn, hoewel we tot nu toe ook prima uit de voeten bleken te kunnen met online sessies.

Deze keer werd Olijf vertegenwoordigd door Amanta en Linda, die al vaker een presentatie hadden gedaan. Simone, een nieuwe vrijwilliger die een keer wilde meelopen om te bekijken of dit iets voor haar is, was erbij en nam deel aan de gesprekken. Dat deed ze trouwens fantastisch.

Door een technisch probleem bleek onze zorgvuldig voorbereide Powerpoint presentatie niet te projecteren. Gelukkig hadden we het zo goed voorbereid dat het ons prima lukte om ons verhaal ook zonder presentatie voor het voetlicht te brengen. Uiteraard hebben we ons gefocust op het belang van Olijf en veel nadruk gelegd op wat de waarde is van de verpleegkundigen tijdens het ziekenhuistraject. Daarnaast was het de bedoeling ons eigen ervaringsverhaal te vertellen.

Wat veel aanwezigen niet beseften, is wat een dergelijke ervaring met je doet en de rest van je leven mede bepaalt. Het werd zeer gewaardeerd dat zij alles mochten vragen wat ze wilden weten. Hier werd dan ook goed gebruik van gemaakt.

Het was heel fijn om aan deze belangrijke groep mensen (zo’n 50 personen!) duidelijk te maken wat de betekenis van een gynaecologische kankerbehandeling is en welke rol Olijf daarbij speelt."

Geschreven door LindaDeel via

Lees verder...

  1. 14 december 2021 Driekwart kankerpatiënten ervaart nadelige financiële gevolgen
    Lees verder
  2. 8 december 2021 Het laatste Olijfblad van 2021 is op weg naar de brievenbus!
    Lees verder
  3. 3 december 2021 Interview oud-bestuurslid Arlette van der Kolk over ervaringsdeskundigheid in Supporter
    Lees verder