Deel via

Op 31 maart gaven vrijwilligers Linda Snoep en Lia van Stigt gastlessen aan oncologisch verpleegkundigen in opleiding in het UMC Utrecht. Als ervaringsdeskundigen vertelden zij niet alleen hun persoonlijke verhalen, maar brachten zij ook het belangrijke werk van Olijf onder de aandacht.

Gastles Utrecht 1000x700 px

Olijf zet zich in voor vrouwen met gynaecologische kanker en werkt eraan om het gesprek over de gevolgen van deze ziekte – waaronder de impact op intimiteit en seksualiteit – uit de taboesfeer te halen.

De impact van kanker op intimiteit en relaties
Linda Snoep deelde haar ervaring met eierstokkanker en hoe de ziekte niet alleen haar lichaam, maar ook haar relatie veranderde. Wat haar nog altijd raakt, is de verpleegkundige die in de nacht haar hand vasthield – een klein gebaar met een enorme betekenis. Naast steun ervoer ze ook verwijdering: de ziekte had een diepe invloed op haar relatie, iets waar veel vrouwen mee worstelen, maar wat zelden wordt besproken.

Lia van Stigt vertelde haar verhaal over baarmoederhalskanker. Voor haar was de diagnose extra beladen vanwege haar verleden van seksueel misbruik. Tijdens een bijeenkomst van Olijf, in samenwerking met een seksuoloog, kwam een confronterend feit naar voren: maar liefst 43% van de vrouwen met gynaecologische kanker heeft een geschiedenis van seksueel misbruik. Dit maakt het gesprek over seksualiteit na kanker nóg complexer en beladen. De gevolgen, vaginale droogheid, pijn bij het vrijen, verminderd zelfvertrouwen en het gevoel geen ‘volwaardige’ vrouw meer te zijn, worden vaak niet besproken, terwijl ze een enorme impact hebben op het leven van veel vrouwen.

Het belang van openheid en erkenning
Omdat Linda en Lia zich zo open opstelden, ontstond er een bijzondere interactie met de studenten. Ze stelden veel vragen, waardoor een waardevol gesprek op gang kwam. Dit onderstreept hoe belangrijk het is dat zorgverleners oog hebben voor de intieme en emotionele gevolgen van gynaecologische kanker. Want nog te vaak voelen vrouwen zich hierin alleen.

Als vrijwilligers zetten Linda en Lia zich in om Olijf steeds meer onder de aandacht te brengen bij lotgenoten, oncologische verpleegkundigen en artsen. Zij pleiten voor een veilige plek waar vrouwen zonder schaamte hun verhaal kunnen delen en waar zorgverleners leren hoe ze deze onderwerpen beter bespreekbaar kunnen maken.

Door: Lia van Stigt



Deel via

Lees verder...

  1. 25 maart 2025 Patient Advocacy Seminar februari 2025 in Rome
    Lees verder
  2. 25 maart 2025 Deelnemers gezocht: onderzoek naar het verbeteren van de zorg voor vermoeidheid
    Lees verder
  3. 24 maart 2025 Gastles Olijf aan aio's gynaecologie in Sint Antonius ziekenhuis in Utrecht
    Lees verder