Deel via

Hoewel het aantal meisjes dat de HPV vaccinatie haalt is gestegen naar 63% in 2020 en jongens dit jaar ook zijn gestart met de vaccinatie, is er nog steeds grote winst te behalen bij de kennis die men heeft over HPV, de besmettelijkheid ervan én de vormen van kanker die je ervan kunt krijgen. Want dat is niet alleen baarmoederhalskanker, maar nog 5 andere kankers. Vormen van kanker die vaak zijn te voorkomen door een vaccinatie.

Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Als je lichaam het virus niet opruimt kan het kanker veroorzaken. Baarmoederhalskanker is de bekendste, maar HPV kan ook vaginakanker, schaamlipkanker, mondkanker, keelkanker, anuskanker en peniskanker veroorzaken. Ieder jaar krijgen 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

Als je al geneest, dan moet je de rest van je leven door met de behoorlijke gevolgen. Pijn, complicaties, verminking, blijvende vermoeidheid, dikke benen, ongewilde kinderloosheid, veel onzekerheden, seksuele problemen en het omgaan met emoties, onterecht schuldgevoel (‘had ik maar’) en sterfelijkheid. Dat wil Olijf koste wat kost voorkomen en adviseert dan ook dat jongens en meisjes de HPV vaccinatie gaan halen.

Annemieke website

Annemieke kreeg vaginakanker
Annemieke had ook graag de kans gekregen om de HPV vaccinatie te halen. Dat had haar een hoop ellende kunnen besparen. Annemieke kreeg op 33-jarige leeftijd vaginakanker door HPV. De tumor verdwijnt na uitwendige en inwendige bestraling en chemotherapie, maar ze komt hierdoor al jong in de overgang. Helaas komt de kanker na 4,5 jaar terug, dit keer in de baarmoedermond. Een grote operatie volgt waarin de tumor en alles in het kleine bekken (blaas, baarmoeder, eierstokken, schede en endeldarm) worden weggehaald en er twee stoma’s worden geplaatst. Annemieke is door deze rigoureuze ingreep voorlopig 'schoon' verklaard en is blij dat ze nog leeft. Hoewel ze ondervindt dat een leven met stoma's ook een goed leven kan zijn, zijn de stoma's voor haar ook een dagelijkse confrontatie met de grote impact van HPV gerelateerde kanker.

HPV is een virus
HPV staat voor Humaan Papillomavirus en is, zoals het woord al zegt, een virus. En daar kun je je tegen inenten. 80% van de mensen die seks hebben gehad raakt besmet met HPV. Het virus is erg besmettelijk en kan door elk seksueel contact worden overgedragen. Een condoom beschermt dus niet voldoende. Een besmetting met HPV wordt meestal binnen twee jaar door je lichaam opgeruimd. Soms kan het langer duren en in die tijd al wel effect hebben. Met de HPV vaccinatie worden meisjes en jongens beschermd tegen de twee gevaarlijkste typen van HPV.

Sinds dit jaar krijgen alle jongens en meisjes een uitnodiging voor de HPV vaccinatie in het jaar waarin ze 10 jaar worden. Voorheen kregen alleen meisjes vanaf 13 jaar een uitnodiging voor de HPV vaccinatie. Alle jongeren, dus meisjes én jongens, tot 18 jaar die nog geen vaccinatie hebben gehaald krijgen in dit jaar of volgend jaar alsnog een uitnodiging.
Op een later moment krijgt iedereen van 18 tot en met 26 jaar ook nog de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. Vaccineren heeft zin, ook als je al seksueel actief bent. Je bent dan misschien nog niet besmet met HPV.



Deel via

Lees verder...

  1. 22 februari 2022 Deel jouw ervaring over lymfoedeem
    Lees verder
  2. 11 februari 2022 Prachtig donatie van € 3.300,- voor Olijf!
    Lees verder
  3. 8 februari 2022 Gezocht: deelnemers online zelfhulptraining bij chronische pijnlijke neuropathie na chemotherapie
    Lees verder