Deel via

Stichting OOK helpt mensen met kanker in deze moeilijke tijd online en telefonisch

Het coronavirus heeft een grote impact op mensen met kanker. Behandelingen worden uitgesteld en veel patiënten zijn bang het virus op te lopen. Zij maken zich nog meer zorgen dan normaal: een op de drie heeft op een bepaalde manier last van het coronavirus, blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Mensen met kanker die met vragen of zorgen rondlopen, kunnen bij de zogenoemde ondersteuningsconsulenten van Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK) terecht. Dat kan zoals altijd online en vanaf nu ook dagelijks telefonisch. Stichting OOK, die mensen met kanker en hun naasten ondersteunt bij het leven met kanker, wil het zo laagdrempelig mogelijk maken voor patiënten om hulp te zoeken.

Het coronavirus brengt veel onzekerheden met zich mee voor mensen met kanker, naar verwachting zal dat langere tijd aanhouden. Veel behandelingen zijn uitgesteld en het is nog maar de vraag of er de komende tijd genoeg capaciteit is om die behandelingen zoals gebruikelijk uit te voeren in een corona-veilige omgeving. Mensen met kanker behoren immers tot de risicogroep van het coronavirus. De zorgen waar deze groep in normale tijd al mee te maken krijgt, nemen alleen maar toe. Zo’n 800.000 mensen in Nederland leven met kanker (Bron: Integraal Kankercentrum Nederland).

Bart Diederen, directeur Stichting OOK: “Mensen met kanker ervaren in tijden van corona vaak onzekerheid, angst of zelfs een gevoel van falen, zo blijkt ook uit de vorige week gepubliceerde cijfers van NFK. Patiënten missen een stuk emotionele ondersteuning, omdat vrienden en familie niet langer op bezoek kunnen komen. De juiste hulp bij het omgaan met de impact van kanker is nu belangrijker dan ooit.”

Stichting OOK staat voor patiënten en naasten klaar: online, via de omgeving Mijn OOK, en vanaf heden ook tijdens een dagelijks telefonisch spreekuur. Als patiënt of naaste kun je zo in contact komen met een van de ondersteuningsconsulenten. Ondersteuningsconsulenten zijn oncologieverpleegkundigen (of daaraan gelijkwaardig) die door Stichting OOK zijn geschoold in gesprekken over de effecten van kanker en de behandeling daarvoor op het welzijn van mensen. Ze helpen patiënten verder met informatie, persoonlijk advies en ondersteuning.

Online hulp via Mijn OOK

Mijn OOK is een beveiligde online omgeving voor hulp bij het omgaan met de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld op het gebied van:

Voeding & Spijsvertering | Veranderingen in/aan het lichaam | Een goed afscheid | Gedachten & Emoties | Zingeving | Relaties & Omgeving | Kinderen | Actief leven | Voorzieningen & Regelgeving | Energie & Bewegen

Het aanmaken van een persoonlijk account in Mijn OOK is gratis. Na het inloggen krijg je informatie en advies op maat over wat voor jou belangrijk is om te leven met kanker. Thuis achter de computer of via een app op je tablet of telefoon. Bijvoorbeeld via het volgen van online modules of door in gesprek te gaan met een ondersteuningsconsulent, middels berichten of videobellen. Zo worden jij en je naasten op afstand geholpen, wanneer er behoefte is aan advies en begeleiding. Waar en wanneer het voor jullie uitkomt. Meer informatie en aanmelden kan op de website van Mijn OOK.

Dagelijks spreekuur ondersteuningsconsulent

Om jou in deze extra moeilijke tijd snel verder te kunnen helpen, verzorgt Stichting OOK vanaf heden een telefonisch spreekuur. Er is ruimte om laagdrempelig vragen te stellen aan één van de ondersteuningsconsulenten over allerlei onderwerpen in relatie tot het omgaan met kanker (en het coronavirus). De ondersteuningsconsulent biedt een luisterend oor en komt met tips die passen bij de persoonlijke situatie. Vragen die voorbij komen zijn: ‘Heb ik meer kans op besmetting omdat ik kanker heb?’ of ‘Wat voor invloed heeft mijn uitgestelde behandeling op het verloop van mijn ziekte?’ Maar ook ‘Hoe kom ik mijn dag door? en ‘Hoe vind ik nu mijn rust als ik in quarantaine zit?’. Het dagelijks spreekuur is voor iedereen beschikbaar. Zo blijven we ondersteunen, juist nu.

Het spreekuur vindt iedere werkdag plaats, op de volgende tijdstippen:

 • Maandag & woensdag t/m vrijdag: 10:00 – 12:00
 • Dinsdag: 12:30 – 14:30

De ondersteuningsconsulent is te bereiken tegen het normale beltarief via telefoonnummer (010) 2923610.

Wil je meer weten over onze hulp bij kanker? Bezoek de website of neem contact op via info@stichting-ook.nl. Daarnaast is ons Service Team op werkdagen telefonisch bereikbaar op (010) 2923600 of via de online chat.Deel via

Lees verder...

 1. 18 mei 2020 Jaarverslag 2019 staat online
  Lees verder
 2. 14 mei 2020 Reguliere gynaecologisch oncologische zorg weer opgestart
  Lees verder
 3. 13 mei 2020 Doe mee aan de Europese enquête
  Lees verder