Deel via

Op vrijdag 7 mei was Kim Hulscher van Olijf bij Radio 1 Vandaag te horen over haar ervaringen met baarmoederhalskanker. Het nieuwsitem werd gemaakt om aandacht te vragen voor deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Fringer cat hddm Xl Pa F Go unsplash

Kim vertelde over de gevolgen van baarmoederhalskanker waar zij dagelijks mee moet leven. Luister het item terug via de link onderaan dit bericht.

Olijf heeft op dit item nog wat aanvullingen en extra informatie. Zo vertelt de woordvoerder van KWF dat vrouwen geen uitstrijkje laten maken, omdat het onderzoek zo vervelend is en omdat ze denken dat kanker voor oudere mensen is. Wat wij ook horen is dat vrouwen het te druk hebben of ze vergeten het. En als je het uitstrijkje vervelend vindt, kun je voor de zelfafnameset kiezen, de zelftest dus.

Er wordt verder aangegeven dat als je twijfelt je naar de huisarts moet gaan. We vinden het belangrijk om hierbij ook de veel voorkomende symptomen te benoemen, zoals tussentijdse bloedingen en contactbloedingen. Deze symptomen zijn altijd een reden voor een afspraak bij de huisarts.

HPV vaccinatie
De opkomst voor de HPV-vaccinatie is in veel landen een probleem, ook in Nederland. Maar, een hoge vaccinatiegraad wil nog niet zeggen dat het bevolkingsonderzoek niet meer nodig is. Juist de combinatie van vaccineren en het bevolkingsonderzoek zorgt ervoor dat we baarmoederhalskanker kunnen elimineren. In Nederland worden we nu nog voor twee HPV-varianten gevaccineerd, die 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker nog steeds belangrijk.Deel via

Lees verder...

  1. 8 mei 2021 Olijf en onze vrijwilligers op Telegraaf.nl en Linda.nl
    Lees verder
  2. 8 mei 2021 Video van ENGAGe op World Ovarian Cancer Day
    Lees verder
  3. 6 mei 2021 Gevolgen van eierstokkanker: vermoeidheid, neuropathie en minder plezier in seks
    Lees verder