Deel via

Onderzoekers van het Amsterdam UMC doen in samenwerking met Olijf onderzoek naar de nazorg na behandeling bij gynaecologische kanker.

Na een kankerbehandeling blijven patiënten vaak een aantal jaar onder controle, dit wordt follow-up of nazorg genoemd.

Op dit moment komen patiënten voor nazorg regelmatig naar het ziekenhuis gedurende enkele jaren. In totaal komen patiënten tientallen keren terug.

Voor patiënten is nazorg erg belangrijk. Na alle behandelingen is er vaak een periode van onzekerheid en soms hebben patiënten nog kort- of langdurige bijwerkingen van de behandeling. Maar er zijn een aantal problemen met hoe de nazorg nu georganiseerd is in Nederland.

 • Door het standaard plannen van controles kunnen we niet sneller de terugkeer van de kanker opsporen. Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat het soms een slechtere kwaliteit van leven kan opleveren.
 • Op dit moment is er in de nazorg te weinig aandacht voor de klachten of bijwerkingen die patiënten na de behandeling hebben.
 • Veel controles in het ziekenhuis kan soms als belastend worden ervaren door de patiënt.
 • Veel controles in het ziekenhuis zorgt ervoor dat de patiënt veel moet reizen naar het ziekenhuis. Dit zorgt voor uitstoot van gassen die schadelijk zijn voor het milieu. In de huidige tijd vraagt de overheid van de zorg om over meer klimaatvriendelijke opties na te denken.

Help jij mee met het verbeteren van de nazorg? Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.Deel via

Lees verder...

 1. 16 februari 2024 Nieuw bestuurslid: Marie José Taal
  Lees verder
 2. 5 februari 2024 Olijf zoekt serieuze amateurfotograaf of vakfotograaf (vrijwillig) voor regio oost en noord
  Lees verder
 3. 3 februari 2024 Enquête: Waarom ben jij wel of geen donateur van Olijf?
  Lees verder