Onderzoekers van het Radboudumc hebben aangetoond dat de kwaliteit van leven bij vrouwen met een BRCA1 of BRCA2 mutatie beter is na een eileiderverwijdering met uitgestelde eierstokverwijdering om eierstokkanker te voorkómen.
Omdat vrouwen met deze mutatie naast een verhoogd risico op borstkanker ook een verhoogd risico hebben op eierstokkanker, wordt geadviseerd om de eileiders en eierstokken gelijktijdig te verwijderen rond de leeftijd van veertig, met een vervroegde overgang tot gevolg. Bij een behandeling waarbij eerst alleen de eileiders worden verwijderd en op een later tijdstip de eierstokken, komen vrouwen niet vervroegd in de overgang, wat de kwaliteit van leven verbetert.
Vrouwen met een BRCA1 of BRCA2 mutatie hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van eierstokkanker, dit is 44% bij BRCA1 en 17% bij BRCA2. Dit is duidelijk hoger dan bij de gemiddelde Nederlandse vrouw (1.3%). Bovendien geeft eierstokkanker in een vroeg stadium weinig klachten, is het niet goed vroegtijdig vast te stellen en is de prognose vaak ongunstig. Vrouwen met een BRCA mutatie krijgen nu het advies om rond hun veertigste levensjaar hun eileiders en eierstokken te verwijderen om de kans op eierstokkanker te verlagen. Dit is een erg effectieve behandeling, maar kan leiden tot veel nadelige gevolgen. Door het verwijderen van de eileiders en eierstokken komen vrouwen namelijk in een vroegtijdige overgang, met verschillende gevolgen op zowel de korte termijn (opvliegers, nachtzweten, seksuele problemen) als de lange termijn (hart- en vaatziekten, osteoporose en cognitieve problemen). Deze klachten kunnen een verminderde kwaliteit van leven als gevolg hebben en zijn slechts deels met hormonen op te lossen.
Lees verder op de website van het Radboudumc >>