Deel via

Vanaf donderdag 16 april is het geneesmiddel Olaparib opgenomen in het basispakket voor een grotere groep vrouwen met eierstokkanker en een BRCA1- en/of BRCA2-mutatie. Olijf heeft zich hiervoor samen met NFK sterk gemaakt met brieven en inspraak bij Zorginstituut Nederland.

Olaparib is een zogenoemde PARP-remmer. Vrouwen kregen het geneesmiddel al na een recidief eierstokkanker (bij wie de kanker is teruggekomen). Nu wordt het ook vergoed voor vrouwen bij wie de na de eerste behandelingen met opereren en cisplatinum chemotherapie de tumor geheel of gedeeltelijk is verdwenen. Deze groep werd tot nu toe niet verder behandeld, er werd afgewacht of de tumor misschien terug kwam.

Deze nieuwe toepassing van dit geneesmiddel is gebaseerd op de resultaten van de SOLO1-studie. Hieruit blijkt dat meer dan 60% van de vrouwen die een goede reactie hadden op cisplatinum chemotherapie door aanvullende Olaparib behandeling gemiddeld drie jaar langer konden leven zonder dat de ziekte terugkeert (progressievrije overleving). Voor de vrouwen die geen verdere behandeling kregen was dat 27%. Een verschil in overleving is nog niet aangetoond, omdat de tijd daarvoor nog te kort is. De bijwerkingen van Olaparib zijn relatief mild. Als het middel aanslaat, betekent het dat vrouwen gedurende langere tijd niet naar het ziekenhuis hoeven voor chemokuren.

Opname van een geneesmiddel of nieuwe behandeling in het verzekerde pakket gaat niet zomaar. Volgens de Nederlandse regels moet er eerst bewijs zijn dat het beter werkt dan de huidige behandelingen én bovendien dat het kosteneffectief is. Dat betekent dat het middel zijn ‘prijs waard’ is. Dit wordt beoordeeld door het Zorginstituut Nederland (ZINL). ZINL heeft de taak ervoor te zorgen dat geld daar wordt uitgegeven waar dit het meeste gezondheidswinst oplevert. In de procedure worden verschillende partijen gehoord, waaronder patiëntenorganisaties.

Twee jaar geleden zaten Olijf en de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenverenigingen (NFK) al om de tafel voor HIPEC, een behandeling waarbij vrouwen met eierstokkanker tijdens de operatie verwarmde chemo krijgen toegediend. Nu vertelde Olijf-vrijwilliger Carolien haar verhaal over Olaparib namens Olijf. Via de NFK hoorden we dat haar verhaal bijzonder sterk was overgekomen. Wij zijn blij dat onze vrijwilligers zo concreet het verschil kunnen maken!



Deel via

Lees verder...

  1. 17 april 2020 Ervaringen van onze vrijwilligers van de Olijflijn
    Lees verder
  2. 17 april 2020 Lees de blog 'Moed' van Carolien
    Lees verder
  3. 10 april 2020 Kankerorganisaties roepen op: Zorgen over kanker? Blijf er niet mee lopen, bel wél je (huis)arts
    Lees verder