Deel via

Olijf heeft op verzoek van Onconet een bijdrage geleverd aan hun congres. Het specifieke verzoek was om ervaringsverhalen van patiënten met eierstokkanker in relatie met een fysiotherapeutische (na)behandeling.

Bijscholing onco fysio 13 april 1000x700 px

'Vanuit Olijf hebben twee ervaringsdeskundigen tijdens een presentatie hun belevingen verteld. Linda Balfoort vertelde vanuit een sportief perspectief in de palliatieve fase (eierstokkanker met recidief) en met veel ervaring met gespecialiseerde fysiotherapie in de diverse fases van haar ziekte en behandelingen.

Daarnaast sprak Linda Snoep, al 10 jaar verder na de eerste behandeling voor uitgezaaide eierstokkanker, zonder enige ervaring met fysiotherapie, maar wel met bewegingsbehoefte in een latere fase. Zij is geen sportief type.

Om een nog beter beeld te krijgen van de ervaringen met fysiotherapie tijdens en na behandeling van eierstokkanker hebben we een uitvraag gedaan bij onze collega-lotgenoten. Daar is een schat aan informatie uitgekomen, die we verwerkt hebben in onze presentatie. De aanwezigen op het congres konden deze extra informatie enorm waarderen en betitelden dit als een extra cadeautje.

Samen met drie andere ervaringsdeskundigen hebben wij ook geluisterd naar inspirerende sprekers die op deze dag veel interessante onderwerpen presenteerden.

We luisterden bijvoorbeeld naar een uitleg over de rol van eiwitten bij het behoud en bij de opbouw van fysieke fitheid en naar de presentatie over de uitkomsten van de PADOVA en EFFECT studies. Daarnaast kwamen ook de behandelmogelijkheden en de functie van de bekkenfysiotherapeut en/of de oedeemtherapeut aan bod. Al met al heel leerzaam voor ons dus!

Wij hadden het gevoel dat we met onze ervaringsbijdrage de “missing link” boden in hun bijscholing. Naast tips en tops rondom behandelingen, hebben we eveneens kunnen wijzen op het feit dat iedere patiënt anders is en dat de behoefte aan beweging/fysiotherapie niet altijd op hetzelfde moment ontstaat of nodig is.

Wij verwachten dat onze aanwezigheid bij toekomstige bijscholingsmomenten opnieuw gewenst is, zo maakten wij op uit de feedback na afloop van onze presentatie. Het was mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de bijscholing van deze belangrijke groep zorgprofessionals.'

Door: LindaDeel via

Lees verder...

  1. 13 mei 2024 Bekijk de presentatie 'Chemobrein na gynaecologische kanker'
    Lees verder
  2. 8 mei 2024 Op LINDA.nl: het verhaal van Marianne (41) die op haar 34e eierstokkanker kreeg
    Lees verder
  3. 7 mei 2024 In VROUW van de Telegraaf: het verhaal van Alba (47) die eierstokkanker kreeg
    Lees verder