Deel via

Op 8 oktober kwamen 35 oncologische verpleegkundigen samen in het UMC Utrecht voor een gastcollege door vrijwilligers van Olijf.

Gastles UMC Utrecht

De gastles werd geleid door Lenneke en Amanta, met speciale bijdragen van Marly en Lia. Het doel van de gastles was niet alleen om kennis over te dragen, maar ook om bewustwording te creëren voor de ervaringen van vrouwen met gynaecologische kanker.

Persoonlijke verhalen
Lenneke en Amanta deelden elk hun persoonlijke verhaal. Lenneke sprak openhartig over haar ervaring met eierstokkanker en de emotionele en fysieke uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Haar verhaal bood een eerlijke kijk op de realiteit van het leven met deze ziekte.

Amanta bracht haar eigen verhaal over baarmoederhalskanker met een vleugje humor, waarmee ze liet zien dat je zelfs in de zwaarste tijden lichtheid kunt vinden. Ze vertelde niet alleen over haar eigen proces, maar ging ook in op de invloed die de ziekte en behandelingen hadden op haar gezinsleven. Dit gaf de verpleegkundigen een goed beeld van de gevolgen van kanker. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de mensen om haar heen.

Het werk van Olijf
Naast de persoonlijke verhalen stond het werk van Olijf centraal. Olijf zet zich in voor iedereen die geraakt is door gynaecologische kanker. We bieden lotgenotencontact, geven voorlichting en zetten ons in voor de beste kwaliteit van zorg en leven voor deze vrouwen.

Marly en Lia vertelden verder over Olijf. Ze boden beide een openhartige blik in hun eigen ervaringen, en legden daarmee ook uit hoe Olijf niet alleen patiënten ondersteunt, maar ook een belangrijke brug vormt tussen zorgprofessionals en de vrouwen die zij behandelen. De persoonlijke ervaringen van deze vrouwen brengen de abstracte cijfers en statistieken tot leven, waardoor oncologische verpleegkundigen hun patiënten beter begrijpen en begeleiden.

Bewustwording creëren onder zorgprofessionals
Een van de belangrijkste doelen van de gastles was om de oncologische verpleegkundigen bewuster te maken van het de impact van gynaecologische kanker op het dagelijks leven van patiënten. Een thema dat uitgebreid aan bod kwam, was hoe belangrijk het is dat zorgprofessionals openlijk aandacht besteden aan vaak taboeonderwerpen, zoals seksualiteit en zelfbeeld. Deze onderwerpen kunnen zwaar wegen op de mentale gezondheid van patiënten, en het bespreekbaar maken ervan is essentieel.

Daarna ontstond een interactief vraag-en-antwoord moment tussen de verpleegkundigen en de vrouwen van Olijf, wat de gastles extra waardevol maakte. Vragen variërend van praktische zorg tot emotionele begeleiding zorgden voor een inzichtvolle discussie. Het was duidelijk dat zowel de verpleegkundigen als de ervaringsdeskundigen van elkaar leerden tijdens deze uitwisseling.

Samen vooruit: zorg met empathie en inzicht
Met initiatieven zoals deze gastles blijft Olijf onvermoeibaar werken aan een toekomst waarin vrouwen met gynaecologische kanker zich gehoord, gesteund en begrepen voelen. Door hun verhalen te delen en bewustzijn te creëren onder zorgprofessionals, dragen ze bij aan een zorgomgeving waarin patiënten centraal staan – niet alleen als medische gevallen, maar als mensen met unieke ervaringen en emoties.

Deze gastles was een krachtige reminder dat elke verpleegkundige een groot verschil kan maken in het leven van een patiënt.

Door: Alba



Deel via

Lees verder...

  1. 12 oktober 2024 Week van de Palliatieve zorg: leven tot het laatst
    Lees verder
  2. 3 oktober 2024 Resultaten DJE bekend: Leefstijl bij kanker leeft onder patiënten, maar wordt niet altijd besproken
    Lees verder
  3. 30 september 2024 Olijf gaf gastles bij VUmc aan oncologieverpleegkundigen
    Lees verder