Deel via

Dinsdag 17 september 2024 waren Jessica Dieters en Lenneke de Mooij in het Amsterdam UMC, locatie VUmc om een gastles te geven aan oncologisch verpleegkundigen.

Gastles Vumc

'Bijzonder was het dat er een aantal studenten in Aruba via een live verbinding met ons verbonden waren en de les konden volgen.

Iedere gastles, iedere presentatie is altijd weer anders. De ene keer zijn er veel studenten en de andere keer, zoals vandaag, zijn het er weinig. Hoe is de dynamiek in de groep? Komen er vragen los? Het maakt voor de energie ook verschil of het vroeg op de lesdag is of bijvoorbeeld het laatste lesuur van de dag, zoals vandaag het geval was. Het speelt allemaal mee, en we willen onze boodschap zo goed mogelijk overbrengen.

Ik begon onze presentatie met het vertellen van de volgende anekdote: “Succes”, zei mijn partner toen ik wegging om naar het VUmc te gaan. Onderweg in de trein vroeg ik me af wanneer we konden spreken van succes vandaag. Wanneer hebben we succes als Olijf? En ik bedacht dat het een succes is als de aanwezige verpleegkundigen Olijf nooit meer zullen vergeten als ze vrouwen met gynaecologische kankers verplegen.

Dus, werk aan de winkel voor dit laatste lesuur.

Er was direct aandacht. De boodschap van Olijf kwam over. En onze ervaringsverhalen maakten indruk. Je merkte dat het verhaal van Jessica, die ook vertelde over de gevolgen van de behandeling voor baarmoederhalskanker, raakte.

We hadden ruim de tijd genomen voor de vragen. Het was mooi om te merken dat de groep echt geïnteresseerd was. Ze stelden vragen over hoe wij het ervaren hebben om verpleegd te worden. Wat we als fijn of als minder prettig hebben ervaren. Wat anders of beter zou kunnen. Maar ook oprechte vragen over seksualiteit en welke rol de verpleegkundigen kunnen spelen om het gesprek hierover aan te gaan met de patiënt. Aan alles was te merken dat ze de open en eerlijke antwoorden hierover van Jessica enorm waardeerden.

Het was een fijne les.'

Door: Lenneke de Mooij



Deel via

Lees verder...

  1. 27 september 2024 Amanta deelde haar ervaring bij Johnson & Johnson
    Lees verder
  2. 26 september 2024 Nieuwe penningmeester in het bestuur: Camille Janssens
    Lees verder
  3. 26 september 2024 Olijf in magazine O2
    Lees verder