Deel via

Baarmoederkanker, het is de meest voorkomende vorm van gynaecologische kanker en toch lees je er maar zelden over. Hoe dat komt? Baarmoederkanker komt vaker voor bij wat oudere vrouwen én het is vaak goed te behandelen. Toch vraagt Olijf rondom World GO day op 20 september, wereld gynaecologische kanker dag, aandacht voor deze vorm van kanker.

World G Oday go for healthy

Jaarlijks krijgen ruim 2.000 vrouwen de diagnose baarmoederkanker en staat daarmee op de 5e plaats bij vrouwen van alle tumoren. Baarmoederkanker is kanker van het baarmoederlichaam, niet te verwarren dus met baarmoederhalskanker wat jaarlijks 800 vrouwen treft. Toch wordt dit nogal eens door elkaar gehaald. Baarmoederkanker is een ziekte die vooral vrouwen van boven de 60 jaar treft, maar jonger kan ook.

Cijfers over baarmoederkanker
Baarmoederkanker wordt in 7 van de 10 gevallen in een vroeg stadium ontdekt. De behandeling bestaat in de meeste gevallen (90%) uit een operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Wanneer er bijvoorbeeld uitzaaiingen zijn dan wordt ook nog bestraling en/of chemotherapie gegeven. Jaarlijks overlijden ruim 570 vrouwen aan de gevolgen van baarmoederkanker.

Symptomen en risicofactoren
Een belangrijk symptoom van baarmoederkanker is bloedverlies uit de vagina na de overgang. Wanneer iemand nog niet in de overgang is, kan baarmoederkanker zich uiten in bijvoorbeeld onregelmatig en overmatig bloedverlies tussen twee menstruaties. Dit kan uiteraard ook iets onschuldigs zijn, zoals een poliep, maar een bezoekje aan de huisarts is aan te raden.

Sommige vrouwen hebben een hoger risico op baarmoederkanker dan andere, bijvoorbeeld wanneer zij een vroege eerste menstruatie en/of late overgang hadden of wanneer zij niet zwanger zijn geweest.

Ook overgewicht zorgt voor een verhoogd risico. Zo is de kans op baarmoederkanker 2x verhoogd bij een BMI tussen 25-29 (30% van alle vrouwen) en bij een BMI van meer dan 30 (14% van alle vrouwen) is dat zelfs 3x! In leeftijdsgroep van 60 tot 80 jaar, waarin de meeste vrouwen met baarmoederkanker vallen, heeft zelfs een nog hoger percentage van de vrouwen een te hoog BMI.

Een gezonde levensstijl kan dus helpen bij het voorkomen van baarmoederkanker.

Gezonde levensstijl na behandeling
Een gezonde levensstijl kan ook bijdragen aan herstel na de behandelingen. Hoe fitter je de behandelingen in gaat, hoe beter je ze meestal doorstaat. En beweging tijdens herstel zorgt vaak voor een beter herstel, zowel lichamelijk als mentaal.

Dat geldt ook voor Jolanda (56): ‘In 2018 kreeg ik baarmoeder- en eierstokkanker. Een oncoloog zei tegen me dat blijven sporten goed voor je is, óók tijdens de chemokuren. Dus tussen de chemobehandelingen door heb ik getraind, zowel met basketbal als met hardlopen. Met vaak veel moeite heb ik meegedaan aan de basketbaltrainingen en -wedstrijden en ben ik op een lager pitje blijven hardlopen. Bij lange na niet op het niveau van daarvoor qua conditie en spieren, maar ik sportte!

Het sporten hielp mij enorm met het fysieke herstel van de operaties en de chemobehandelingen, maar ook in de psychische verwerking van het hebben (gehad) van kanker.’



Deel via

Lees verder...

  1. 6 september 2022 Ruim € 1.500,- voor Olijf na overlijden van mevrouw Dijkstra
    Lees verder
  2. 30 augustus 2022 Workshop 'Helend schrijven' van Caroline Ligthart
    Lees verder
  3. 29 augustus 2022 In de krant: vrijwilliger Bianca vertelt over leven met de gevolgen van baarmoederhalskanker
    Lees verder