Deel via

Olijf was uitgenodigd om in het najaar van 2023 drie presentaties te geven over eierstokkanker in het Isala ziekenhuis in Zwolle.

Vrijwilliger Christine vertelt: 'Het betroffen lesdagen over eierstokkanker voor oncologieverpleegkundigen die werkzaam zijn op de verpleegafdeling oncologie of op de dagbehandeling oncologie. Een groep ervaren mensen, dus!

Voor mij was het een thuiswedstrijd. Twee jaar geleden ben ik in dit ziekenhuis gediagosticeerd en vervolgens ook succesvol behandeld. Nu kwam ik terug in een andere rol: om voorlichting te geven over Olijf en om over mijn ervaringen met o.a. eierstokkanker te vertellen.

De eerste presentatie (en voor mij de allereerste keer) deden Linda Snoep en ik samen. Ik vond het fijn om te zien hoe zij het aanpakte. Ze startte met een algemene uitleg over Olijf en vertelde kort wat we allemaal doen als netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Ze benadrukte hoe belangrijk het is om Olijf onder de aandacht te brengen bij patiënten. Vervolgens deelden we beiden ons verhaal.

De tweede en derde presentatie deed ik alleen. Bij de laatste kwam Marly Vermue, een nieuwe vrijwilliger, meekijken.

In het begin vond ik het best spannend om mijn ervaringsverhaal voor een groep te vertellen. Maar gaandeweg kreeg ik er meer vertrouwen in. Het helpt natuurlijk ook mee wanneer je spreekt voor een gewillig en oprecht geïnteresseerd publiek.

Na afloop van de presentaties waren er telkens veel vragen. Over Olijf. Over de voor- en nadelen van het weten van je prognose. Over hoe je kunt omgaan met angst voor een recidief. Maar vooral over wat verpleegkundigen kunnen doen om het voor patiënten, zoals wij, goed te doen. Die betrokkenheid raakte me.

Ik vond het fijn om na afloop nog even te kunnen napraten met Linda, Marly of met een verpleegkundige om op die manier te kunnen reflecteren op hoe het ging.

Ik kijk terug op drie geslaagde ochtenden. En voor mij is de kop eraf!'

Door: Christine PilonDeel via

Lees verder...

  1. 5 december 2023 Het laatste Olijfblad van 2023 is klaar en onderweg naar de lezers!
    Lees verder
  2. 5 december 2023 De PROFIT-studie – Vruchtbaarheid, zwangerschap en kwaliteit van leven van vrouwen na behandeling van kanker
    Lees verder
  3. 4 december 2023 Inspiratiesessie NFK Congres over Olijfs naastenproject
    Lees verder