Deel via

Op donderdag 16 november jl. waren Cindy Hoge en Jesse van Gurp te gast op het congres van NFK in Zeist. In de ochtend was er een plenair programma waarin de transparantie in de zorg centraal stond. In de middag presenteerden zij tijdens een inspiratiesessie het naastenproject van Stichting Olijf: wat kun je als kankerpatiëntenorganisatie bieden aan naasten?

NFK congres

Jesse: 'Noor van Willigen, belangenbehartiger van NFK, nam als eerste het woord. In maart 2023 werden de resultaten bekend van de Doneer je ervaring-peiling onder naasten van mensen met kanker. Hieruit bleek dat ruim 90% aangeeft iets nodig te hebben als naaste. Denk hierbij aan informatie of ervaringsverhalen. Een kpo (kankerpatiëntenorganisatie) kan hierin een belangrijke rol vervullen.

Naastenproject Olijf
Hierna nam Cindy het woord. Zij vertelde hoe Olijf het naastenproject aangepakt heeft en inmiddels een mooi platform heeft ontwikkeld. Ook bij OIijf ging er een enquête aan vooraf. Aan de hand daarvan heeft Olijf actie ondernomen en inmiddels staat er een mooi team vrijwilligers klaar om het naastenproject te draaien.

Op de website is veel informatie te vinden en er staat een link naar de ervaringsverhalen van naasten. Daarnaast vind je er informatie over waar naasten terecht kunnen met een hulpvraag. Als er behoefte is aan contact met een naaste, dan wordt die vraag doorgezet naar één van de naasten-vrijwilligers. Zij nemen dan contact op met de naaste en naar gelang zijn/haar wens wordt het contact voortgezet middels mail, telefoon of een teams-meeting. Cindy liet via het scherm wat onderdelen zien van de naastenpagina van Olijf, zodat duidelijk is waar je welke onderwerpen kunt vinden. En we lieten een stukje van de podcast van Renate en Arjen laten horen. Deze is ook te beluisteren via de website.

Vanuit de zaal kwam er fijne feedback. Diverse organisaties hadden ook voor naasten al een project op poten gezet, al dan niet in een andere vorm. Vaak gaat dat online of juist fysiek met een grotere groep, waarbij een psycholoog een ondersteunende functie heeft. Het was fijn om samen ervaringen en ideeën uit te kunnen wisselen.

Jesses verhaal
Daarna mocht ik mijn ervaringsverhaal vertellen over mijn beide zussen die te maken hebben (gehad) met gynaecologische kanker. Wat deed dit met mij? Was het zwaar? En hoe ben ik bij Olijf terecht gekomen om inmiddels als vrijwilliger aan de slag te zijn voor andere naasten?

Via de enquête die Olijf had opgesteld, kwam ik erachter dat ik ook behoefte had om mijn ervaringen te delen met anderen. Liepen zij ook tegen dezelfde dingen aan als ik? Hoe ga je daar mee om?

Als vrijwilliger voor het naastenproject heb ik contact met andere naasten, waarbij zij hun verhaal kunnen vertellen, de dingen waar ze tegenaan lopen en de dingen waar ze zich druk om maken.

Ik vertelde over één van mijn eerste contacten en hoe zijn hulpvraag veel overeenkomsten had met mijn ervaring als naaste. Hij was vooral heel blij dat hij zijn verhaal kon delen, omdat er in zijn omgeving niemand in hetzelfde schuitje zat en hij zich onbegrepen voelde. Ook in de zaal zaten aardig wat mensen die naaste zijn. Er was veel herkenning en samen hebben we ideeën uitgewisseld.

Voordat we er erg in hadden, waren de geplande 50 minuten al om en moesten we de sessie af gaan sluiten. We kijken met een zeer tevreden gevoel terug op deze dag. Alles was uitstekend verzorgd en de sessie heeft ons en de luisteraars weer goede inspiratie gegeven.'

Door: Jesse van Gurp



Deel via

Lees verder...

  1. 4 december 2023 Proefschrift: Mogelijk betere preventieve zorg voor vrouwen met een verhoogde kans op eierstokkanker
    Lees verder
  2. 1 december 2023 Onderzoek naar een operatie om lymfoedeem te behandelen: de N-LVA studie
    Lees verder
  3. 30 november 2023 Vernieuwd: voor jou als naaste
    Lees verder