Deel via

Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de ervaringen van (ex-)kankerpatiënten met terugkeer naar werk en aan het werk blijven. Er is veel minder informatie beschikbaar over het re-integratieproces van (ex-) patiënten met een zeldzame vorm van kanker.

Waarom dit onderzoek?
Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de ervaringen van (ex-)kankerpatiënten met terugkeer naar werk en aan het werk blijven. In het overgrote deel van deze onderzoeken zijn patiënten met veelvoorkomende vormen van kanker (bijv. borst- of dikke darmkanker) meegenomen. Er is veel minder informatie beschikbaar over het re-integratieproces van (ex-) patiënten met een zeldzame vorm van kanker.

Eén op de vijf mensen die worden gediagnosticeerd met kanker krijgt de diagnose zeldzame kanker. Vaak ervaren patiënten met een zeldzame kanker een intensiever ziektetraject en hebben ze slechtere medische en psychosociale uitkomsten dan patiënten met een vaker voorkomende vorm van kanker.

We verwachten dat het intensieve ziektetraject bij zeldzame kankerpatiënten ook terugkeer naar werk en aan het werk blijven kan beïnvloeden. Misschien herkent u dit? Echter, dit is tot dusver niet onderzocht. Het huidige onderzoek (Rare2Work) focust op de ervaringen van (ex-)patiënten met een zeldzame vorm van kanker bij terugkeer naar werk en behoud van werk. De uitkomsten van dit onderzoek bieden mogelijk handvatten voor ondersteuning op maat voor patiënten met een zeldzame vorm van kanker.

Wie komt in aanmerking?
U kunt deelnemen aan dit onderzoek als u:

 • Gediagnosticeerd bent in werkzame leeftijd (18 – 65 jaar)
 • Gediagnosticeerd bent met een zeldzame vorm van kanker
 • Maximaal 5 jaar geleden gediagnosticeerd bent
 • Een arbeidsovereenkomst had ten tijde van de diagnose
 • U momenteel weer aan het werk bent, (deels) met ziekteverlof of een arbeidsongeschiktheidsuitkering/werkloosheidsuitkering ontvangt
 • Nederlands spreekt

Wat houdt deelname in?
Als u meedoet met dit onderzoek vragen we u om een korte vragenlijst in te vullen (5-10 minuten) en nodigen we u uit om deel te nemen aan een interview via telefoon of videobellen (+/- 60 minuten). Tijdens dit interview gaan we met u in gesprek over uw ervaringen rondom terugkeer naar werk, aan het werk blijven en over eventuele problemen die u tijdens uw re-integratie heeft ervaren.

Bent u geïnteresseerd in deelname aan ons onderzoek? Neem dan contact op met Daphne Olischläger via d.olischlager@iknl.nl. Voor meer informatie over zeldzame vormen van kanker verwijzen we u naar https://iknl.nl/kankersoorten/zeldzame-kanker.Deel via

Lees verder...

 1. 16 maart 2021 PalliaTurn: onderzoek naar gevorderde kanker en terugkeer naar werk en/of werkbehoud
  Lees verder
 2. 15 maart 2021 Olijf zoekt bestuurslid lotgenotencontact en voorlichting (onbezoldigd)
  Lees verder
 3. 15 maart 2021 NIEUW: Olijf introduceert lotgenotencontact via WhatsApp!
  Lees verder