Deel via

Onlangs werden de resultaten gepubliceerd van het onderzoek van Gemma Kenter, bestuurslid van Olijf, en anderen naar behandeling met chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij baarmoederhalskanker stadium 1B2 en 2B vergeleken met gecombineerde chemo-radiotherapie. Dit onderzoek vond plaats met subsidie van de Europese organisatie voor onderzoek en behandeling van gynaecologische kanker.

Doel: aantonen dat deze behandeling betere resultaten oplevert dan de gebruikelijke, waarbij de behandeling bestaat uit chemoradiatie.

Een groep van 626 patiënten nam tussen 2002 en 2014 deel aan dit onderzoek. De helft in de onderzoeksgroep met de behandeling vooraf, de andere helft in de controlegroep met de operatie eerst.

Het onderzoek richtte zich in de eerste plaats op de vijf-jaars overleving. Verder wilde men de overleving zonder toename van de kanker, de toxiciteit en de gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven registreren.

Resultaten

Na bijna 9 jaar was 32% van de deelneemsters overleden, gelijk verdeeld over beide groepen.

resultaat

onderzoeksgroep

controlegroep

Deelname aan volledig onderzoek

71%

82%

Niet voltooid i.v.m. toxiciteit

10%

7%

Niet voltooid door progressie van de ziekte

7%

Niet voltooid door weigering aan verdere deelname

-

4%

Aanvullende radiotherapie

48%

-

Aanvullende operatie

-

8%

Vijf-jaars overleving

72%

96%

Na vijf jaar kon men geen significante verschillen vaststellen. Er is geen bewijs dat behandeling met chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij baarmoederhalskanker stadium 1B2 en 2B tot betere overlevingskans leidt dan de combinatie chemo-radiotherapie.Deel via

Lees verder...

  1. 10 oktober 2023 Kankerpatiënten zien massaal uitslagen in patiëntportaal, liefst zo snel mogelijk
    Lees verder
  2. 5 oktober 2023 Bijeenkomst voor lotgenoten in het Amsterdam UMC op 20 september jl.
    Lees verder
  3. 21 september 2023 Het nieuwe Olijfblad is klaar en onderweg naar de lezers!
    Lees verder