De mogelijkheid voor mensen om een levensverzekering af te sluiten na kanker wordt verder verbeterd. Het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben de schone lei-regeling aangepast.
Lees meer over de Schone lei regeling >>
Mensen die tien jaar of langer geleden genezen zijn van kanker, hoeven dat niet meer te melden bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) of uitvaartverzekering. Voor bepaalde kankersoorten is sprake van een kortere termijn. Voor drie soorten gaat een nog kortere termijn gelden per 1 januari 2025. Ook zijn er vijf kankersoorten toegevoegd aan de lijst.
Bestaande termijnen verkort
Van verschillende kankersoorten op de lijst wordt de termijn verkort.
- Voor baarmoederhalskanker gaat de termijn van 5 naar 3 jaar voor FIGO-stadium 1A2.
- Een termijn van 6 jaar geldt voor baarmoederhalskanker FIGO-stadium 1B (was 7 jaar).
Voor melanoom gaat bij stadium 1A een termijn van 5 jaar gelden. Voor stadium 1B wordt de termijn 6 jaar. De termijn was voor beide 7 jaar. Voor schildklierkanker gaat de termijn gelden bij diagnose tot 55 jaar, in plaats van 45 jaar.
Kankersoorten toegevoegd
In onderstaande tabel staan vijf nieuwe kankersoorten en termijnen vermeld. De afgesproken termijnen gelden zowel voor overlijdensrisicoverzekeringen als voor uitvaartverzekeringen, met een verzekerd bedrag onder de vragengrens. Kijk voor alle informatie en voorwaarden op kanker.nl.
Kankersoort |
Stadium |
Termijn |
Schildklierkanker medullaire tumoren |
T1N0M0 |
6 jaar |
Centraal Zenuwstelsel (CZS) meningeoom, mits volledig verwijderd |
Stadium G1 |
5 jaar |
Nierkanker |
Stadium 1, graad 1 (T1N0M0G1) Stadium 1, overig |
8 jaar 9 jaar |
Hodgkin |
Stadium 1A Stadium 1B Stadium 2A |
5 jaar 6 jaar 8 jaar |
Borstkanker |
Stadium T1a N0M0 en T1bN0M0 Stadium T1cN0M0 |
7 jaar 9 jaar |
Met de checklist verzekeren na kanker kun je bepalen of jij onder de schone-lei-regeling valt.
Blij met vooruitgang
Zowel het Verbond als NFK zijn blij met de vooruitgang die de data laten zien. Anke Vervoord, directeur-bestuurder NFK: “Voor veel kankersoorten neemt de overlevingskans toe. De uitbreiding van de termijnentabel betekent dat een grotere groep mensen die kanker heeft gehad, makkelijker een levensverzekering kan afsluiten. Deze groep patiënten bieden we hiermee een nieuwe start en als NFK zijn wij dan ook trots op dit resultaat. Want mensen die met en na kanker leven, hebben het recht om zo goed mogelijk mee te doen in de maatschappij.”
Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond is verheugd dat de lijst vier jaar na de start van de regeling kan worden aangepast. “Het betekent dat meer mensen zich beter kunnen verzekeren. Mooi nieuws, want het vergroot de solidariteit waar wij als branche voor staan.” Weurding benadrukt dat ook als je niet onder de schone-lei-regeling valt, je natuurlijk een verzekering kunt aanvragen. “De medisch adviseur van de verzekeraar beoordeelt de verzekeringsaanvraag. Vaak lukt het om een verzekering af te sluiten. Wel soms tegen een hogere premie of aangepaste voorwaarden.”
Hoe is de schone lei-regeling tot stand gekomen?
Uit de Doneer Je Ervaring-peiling van NFK onder (ex-)kankerpatiënten over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bleek dat zes op de tien respondenten geen overlijdensrisicoverzekering kon afsluiten. NFK riep daarom de politiek op tot een wetswijziging waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het ‘recht om vergeten te worden’ voor de start met een schone lei. Minister Hoekstra, NFK en verzekeraars zijn daarna in overleg gegaan om dit vorm te geven. Het schone lei-beleid is per 1 januari 2021 van kracht.
De nieuwe termijnentabel wordt toegevoegd aan de Model-gezondheidsverklaring. Als je een levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt, moet je altijd een gezondheidsverklaring invullen. Dit is een lijst met vragen over je gezondheid. Onder een bepaald verzekerd bedrag (de vragengrens) mag de verzekeraar alleen de vragen uit het model stellen. Het model wordt opgesteld door het Verbond dat daartoe de artsenfederatie KNMG en Patiëntenfederatie Nederland heeft geraadpleegd.
Dit Model is nu op onderdelen gewijzigd. De belangrijkste wijziging is een verduidelijking van de instructie voor het invullen van de gezondheidsverklaring. Het bleek voor toekomstige klanten niet altijd duidelijk wat ze moesten invullen. Daarom zijn de teksten aangepast. Ook hiervoor zijn de KNMG en Patiëntenfederatie Nederland geraadpleegd. De aangepaste tekst geldt per 1 januari 2025.