Deel via

In de PORTEC studies doet men onderzoek naar een aanvullende behandelingen bij baarmoederkanker. Al jaren loopt een serie opeenvolgende Nederlandse studies met internationale deelname.

In deze studies zijn verschillende behandelaspecten onderzocht:

 • Uitwendige bestraling
 • Inwendige bestraling
 • Chemotherapie

Afgelopen december is de meest recente studie, de PORTEC-4a, gesloten. Deze studie onderzocht of ‘behandeling op maat’ ervoor kan zorgen dat veel minder vrouwen met baarmoederkanker een over- of onderbehandeling kregen. Men onderzocht een stukje van het verwijderde tumorweefsel en bepaalde een individueel moleculair profiel. Daarmee kon men een behandeladvies op maat geven.

Na 5 jaren van inclusie hebben meer dan 550 patiënten uit 8 Europese landen deelgenomen aan de PORTEC-4a studie. Ondanks het internationale karakter van de studie, zijn het vooral Nederlandse patiënten die mee hebben gedaan aan dit onderzoek. Een ander doel van deze studie was het valideren van pathologie-laboratoria voor het bepalen van het moleculaire profiel. Op dit moment kan dit in 7 (academische) ziekenhuizen in Nederland en 5 in het buitenland. Naar verwachting zullen de eerste resultaten van de studie eind 2024 kunnen worden geanalyseerd. Als de uitkomsten van de PORTEC-4a studie positief zijn, zal de gepersonaliseerde behandeling snel in de praktijk kunnen worden ingevoerd. Het studieteam dankt de vele patiënten voor hun deelname aan PORTEC-4a studie.Deel via

Lees verder...

 1. 12 april 2022 Bij de Olijflijn kwam een telefoontje binnen van een bezorgde dochter
  Lees verder
 2. 6 april 2022 De Tumor Tapes: de podcast van Lex Uiting en zijn vriendin Susan
  Lees verder
 3. 28 maart 2022 Wil jij een dagje uitwaaien? Even een dagje ontspannen en plezier maken?
  Lees verder