Op 10 november verzorgden onze vrijwilligers Amanta Brouwer, Lenneke de Mooij, Monica Rozema, Janet de Heij twee gastlessen aan oncologie verpleegkundigen in opleiding in het UMC Utrecht.
'In de aula in Utrecht zagen sommigen van ons elkaar op 10 november jl. voor de eerste keer live i.p.v. alleen maar digitale hoofden op een schermpje. Eerst even koffiedrinken en bijkletsen. Heel prettig.
We hadden afgesproken dat Lenneke en Amanta eerst zouden presenteren aangezien zij al veel vaker met het bijltje hadden gehakt. Monica en ik keken de kunst dan nog even af.
Lenneke betrok de eerste groep meteen actief door te vragen welke gynaecologische kanker het vaakst voorkomt. Handig, want zo heb je gelijk contact.
De groep was heel geïnteresseerd. De presentatie maakte het belangrijke werk van Olijf duidelijk en beide verhalen van Lenneke en Amanta kwamen aan bij de groep. De boodschapben 'zie de mens achter de casus' en 'jullie als verpleegkundige kunnen het verschil maken en troost en rust bieden op het juiste moment' nemen ze mee. Hopelijk verwijzen ze in hun loopbaan naar Olijf wanneer een vrouw met gynaecologische kanker op zoek is naar lotgenoten en juiste, actuele informatie. Soms komt die behoefte pas later, maar met een kaartje ergens in een informatiemap kunnen ze altijd op een later moment nog de site van Olijf bezoeken.
Daarna was het de beurt aan Monica en mij. De tweede groep was ook actief geïnteresseerd. We lieten eerst een aantal dia's over Olijf zien. We vertelden wat voor mooi en belangrijk werk er wordt gedaan en op hoeveel fronten Olijf actief is. Daarna kwam ons persoonlijke verhaal, waarin prachtig duidelijk werd hoe belangrijk een oncologische verpleegkundige kan zijn. In een notendop: Monica, diagnose eierstokkanker stadium 4, wilde geen chemo, maar de arts wilde dit wel. De oncologische verpleegkundige vroeg de arts te luisteren naar Monica. Hij liep al een week met haar mee, hij wist dat dit een weloverwogen besluit was en steunde haar op het juiste moment.
Ondanks dat ik haar verhaal kende, kwam dit ook bij mij weer opnieuw aan en toen ik het stokje over moest nemen had ik zelf een brok in mijn keel.
We hebben ook de pagina over seksualiteit op onze website goed onder de aandacht gebracht. Hopelijk nemen de verpleegkundige een kijkje op onze site om dit weer mee te nemen in hun werk. Al dan niet met behulp van de praatkaarten.
We hebben de dag afgesloten met een kop koffie om nog even na te praten. Dat was heel welkom.
Ik ben blij dat er in het onderwijs ook ruimte wordt geboden voor deze lessen. Het is fijn dat we dit ook kunnen vertellen en ik ben er van overtuigd dat ergens in de toekomst vrouwen worden geholpen door de verhalen die wij mogen vertellen.'
Door: Janet de Heij