Deel via

Het doelgerichte medicijn Niraparib blijft voorlopig beschikbaar en vergoed voor alle vrouwen met eierstokkanker zonder BRCA-mutatie nadat ze voor het eerst zijn behandeld met chemotherapie.

Eerder brachten de Nederlandse oncologen een advies uit om Niraparib met ingang van 1 januari jl. alleen te willen voorschrijven aan vrouwen met een zogenoemde HRD-tumor of een BRCA-mutatie (dit komt echter in de praktijk zeer zelden voor, aangezien vrouwen met een BRCA-mutatie vrijwel altijd Olaparib krijgen). Voor vrouwen die deze kenmerken niet hebben, wegen de voordelen van Niraparib niet op tegen de nadelen, aldus de CieBOM van de Nederlandse Vereniging van Oncologen op basis van de uitkomsten van studies met Niraparib.

We schreven al eerder dat er tot nu toe geen goede test beschikbaar is in alle laboratoria in Nederland om te bepalen of iemand een HRD-tumor heeft. De laboratoria zijn hard bezig om dit in orde te krijgen.

Als je op dit moment wordt behandeld voor eierstokkanker en je bent binnenkort klaar met je chemo, dan kan je arts een behandeling met Niraparib inzetten.

Krijg je deze behandeling niet en kom je er wel voor in aanmerking volgens je arts? Laat het ons weten, dan kunnen wij dit met de NFK melden bij de juiste instanties.Deel via

Lees verder...

  1. 8 januari 2024 Verslag Hebon congres van 30 november jl.
    Lees verder
  2. 19 december 2023 Geen lotgenotencontact van 23 december t/m 1 januari
    Lees verder
  3. 18 december 2023 Deel jouw ervaringen met kanker in de 4D PICTURE vragenlijst
    Lees verder