Deel via

Op 26 oktober jl. vond de derde themabijeenkomst van Olijf plaats. Deze bijeenkomst was in het Amsterdam UMC. Vrijwilliger Janet vertelt hieronder hoe het was. Onderaan dit bericht vind je de linkjes naar de presentaties van die avond.

20221026 185058

'Op 26 oktober jl. werd de derde lotgenotenbijeenkomst van Olijf gehouden. Voor mij was het de eerste keer dat ik daadwerkelijk actief een bijdrage aan Olijf kon leveren. Super spannend, maar heel leuk!

Het Amsterdam UMC heeft een mooie ruimte ter beschikking gesteld in de H toren voor deze bijeenkomst en alles was geweldig voorbereid. Zelfs voor de inwendige mens is gezorgd! Er stond voor iedereen een tasje klaar met een heerlijk broodje, een gezond sapje en een salade. Heel veel dank daarvoor en complimenten.

Wij (Kim, Jolanda, Marie José en Janet) waren iets eerder gekomen dan de aanvangstijd zodat we nog wat konden voorbereiden en spullen klaar konden leggen, zoals informatiefolders, banners, etc. Daarbij konden we elkaar (eindelijk), na de vele online meetings, “live” ontmoeten.

Tijdens de inloop rond 18.00 uur was er gelegenheid om even een praatje met elkaar te maken en wat verhalen te delen. Er waren ca. 20 aanmeldingen, waarvan 3 deelnemers digitaal aansloten. Het was goed om te zien dat er ook partners/familieleden/vrienden van lotgenoten aanwezig waren. Immers, zij zijn dagelijks betrokken en zo belangrijk in het delen van alles wat er met je gebeurt, zowel fysiek als emotioneel.

Jolanda heette rond 18.30 uur iedereen welkom, daarna deed Kim de introductie van Olijf. Ze vertelde waar de stichting voor staat en voor gaat!

Aansluitend vertelde Guus Fons (gynaecologisch oncoloog, chef de clinique) over Amsterdam UMC, hoe zij gepassioneerd (samen)werken en met elkaar professionele zorg verlenen in de breedste zin aan vrouwen met gynaecologische kanker.

Susan Harnas, promovenda & psycholoog, is werkzaam bij Amsterdam UMC voor de afdelingen Medische Psychologie en het Nederlands Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid (NKCV). Zij heeft een zeer goede uitleg gegeven over de diverse oorzaken van vermoeidheidsklachten door/na kankerbehandeling. Deze kunnen worden veroorzaakt door de behandeling zelf, maar ook daarna aanhouden om psychische redenen. De impact hiervan op het dagelijks functioneren is enorm. Er zijn goede behandelmethodes, zoals cognitieve gedragstherapie. Hiermee worden hele goede resultaten behaald, waardoor de ernstige (belemmerende) vermoeidheid vermindert en je “gewoon” moe kunt zijn, net als iedereen wel eens is. Dat is een hoopvolle boodschap voor iedereen die hiermee te maken heeft!

Voor meer info: www.nkcv.nl

Tussentijds was er de mogelijkheid om vragen te stellen en van die mogelijkheid werd ook gebruik gemaakt!

De tijd vloog voorbij. Na de pauze kwam de volgende spreker.

Anita Betten is fysiotherapeut, oedeemtherapeut, specialist oncologische revalidatie, consulent therapeutisch elastische kousen en andere compressie in Amsterdam. Anita heeft uitgelegd hoe lymfoedeem ontstaat, wat de klachten zijn, hoe je het kunt herkennen en waarom lymfoedeem zich bij de één erger/sneller ontwikkelt dan bij de ander. Dit is o.a. afhankelijk van het type operatie/behandeling en het eigen lymfestelsel, dit laatste verschilt per persoon. Zij heeft vele mogelijkheden aangedragen hoe lymfoedeem kan worden behandeld. Genezen kan niet, maar door diverse therapieën en juiste begeleiding (o.a. bewegen, fysiotherapie, manuele lymfedrainage/massage, zwachtelen, elastische kousen, etc.) kan de kwaliteit van het dagelijkse leven enorm verbeteren. Velen van ons hoorden hoopvolle nieuwe mogelijkheden, ondanks dat veel aanwezigen ervaringsdeskundigen zijn en er al (jaren) mee te maken hebben. Anita is aangesloten bij Onconet waar je meer informatie kunt krijgen: www.onconet.nu.

Vooruitlopend op de volgende bijeenkomsten hebben we gevraagd naar de wensen voor toekomstige thema’s en onderwerpen.

De aanwezigheid van Guus, onze geweldige gastvrouw, was zeer waardevol. Zij kon vanuit haar expertise nog extra aanvullende informatie geven bij vragen.

De tijd was eigenlijk alweer te kort. Na nog even met elkaar te hebben nagepraat is iedereen weer huiswaarts gegaan. Het was een zeer leerzame en bovenal geslaagde bijeenkomst, zoals we van alle aanwezigen hebben gehoord.

Ook nu blijkt maar weer hoe belangrijk Stichting Olijf is voor lotgenoten en hun naasten! Delen is vermenigvuldigen! Ik ben heel blij dat ik hieraan een bijdrage mag leveren!'

Door: Janet



Deel via

Lees verder...

  1. 16 november 2022 Twee gastlessen die Olijf verzorgde aan oncologie verpleegkundigen in het UMC Utrecht
    Lees verder
  2. 15 november 2022 Podcast: Vrijwilliger Lenneke de Mooij over omgaan met ziek zijn
    Lees verder
  3. 15 november 2022 In Libelle: als je seksleven verandert door ziekte
    Lees verder