Deel via

Seks met jezelf? Seks in je eentje? Of je nu wel of geen partner hebt, bij de meeste vrouwen ontstaat vroeg of laat na hun behandelingen weer de behoefte aan seks. En als je geen partner had, ontstaat soms ook weer de behoefte aan daten. Wat is belangrijk om te weten, en wat zou je kunnen verwachten?

Belangrijke tip
Leer eerst weer zelf je lijf te ontdekken. Wat is er bij mij veranderd, en hoe zie ik er nu uit? Dat is ook een goed idee als je wél een partner hebt. Kijk niet alleen naar jezelf, maar voel ook. Wat vind je wel of niet prettig? Kun je masturberen, voelt dat fijn, en kun je weer klaarkomen? Probeer het zelf uit.

Weet dat er ook vrouwen zijn die niet gewend zijn om te masturberen. Geldt dat voor jou ook, maak je dan niet druk als het niet lukt. Sommige vrouwen lukt het nu eemaal beter samen met een partner.

Video: Hoe pak je seks na je behandeling weer op als je single bent?

In deze video vertelt Nienke Dekkinga, consulent seksuele gezondheid, ACT & Psychosociaal therapeut en te bereiken via bespreekhetmetzorg.nl, over hoe je seks weer kunt oppakken als je single bent. Bijvoorbeeld dat je eerst weer je eigen lijf moet leren kennen.

Video: Masturbatie of zelfliefde

In deze video legt Brigitte Klop, productspecialist, je uit hoe je weer intimiteit met jezelf kunt beleven. Ze vertelt ook over masturbatie en speeltjes daarbij.

Video: Hoe Judith haar prins op het witte paard ontmoette

In 2019 heeft Nienke Dekkinga, consulent seksuele gezondheid en te bereiken via fijnvrijen.nl, Judith geïnterviewd. Judith kreeg op 37-jarige leeftijd baarmoederhalskanker en daarna volgde een intensief behandelingstraject. 'Als consulent seksuele gezondheid kan ik niet anders dan denken aan de gevolgen die baarmoederhalskanker en helemaal de behandelingen voor impact hebben op het seksueel functioneren. En of daar ook aandacht aan besteed is in het behandeltraject door de zorgprofessionals.'

Het nut van een orgasme

Dat een orgasme ervoor zorgt dat je je lekker ontspannen voelt, is bekend, maar nu blijkt dat een orgasme nog veel meer doet voor je lichaam…

Verschillende onderzoeken bevestigen dat klaarkomen supergezond is. En wel op veel verschillende gebieden. Regelmatig klaarkomen zorgt er namelijk voor dat je immuunsysteem verbetert, het reguleert je menstruatiecyclus, verbetert je bloedsomloop, verhoogt je pijngrens, neemt je hoofdpijn weg én helpt je beter slapen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk zijn er veel voordelen. De feel good stofjes en de hormonen die vrijkomen verbeteren je humeur. Deze stofjes zijn oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon, en dopamine, een andere stofje waardoor je je goed voelt. Regelmatig masturberen vermindert dus ook stress!

Eveline Stallaart, seksuologe bij praktijk ESSH in Amsterdam, weet alles van het belang van soloseks en de voordelen ervan. ‘Masturberen is ontzettend belangrijk, omdat je hierdoor je eigen lijf leert kennen. Welke plekjes vind ik lekker, wat zijn mijn wensen en waar liggen mijn grenzen? Dat ontdekken is niet alleen goed voor seks met jezelf, maar voor je seksleven in het algemeen en dus uiteindelijk ook voor je bedpartner. Als je kunt aangeven wat je wel of niet lekker vindt, kun je ook beter je grenzen bewaken en verloopt de seks uiteindelijk soepeler.’ Daarnaast kan soloseks de eerste stap zijn na een traumatische ervaring of een operatie. Penetratie is vaak nog een stap te ver en soloseks kan hierbij een stap in de goede richting zijn.

Door: Plural Pleasure

Podcast De Bespreekkamer: Met je kale kop op Tinder: terug naar hoe het was.

In deze aflevering van de podcastserie De Bespreekkamer onderzoekt Daan waarom seksualiteit en intimiteit eigenlijk zo weinig besproken wordt in de bespreekkamer, en hoe seksuele opwinding eigenlijk werkt. Heb je daar vooral het juiste lichaam, de perfecte combinatie hormonen of aandacht voor nodig? Daarnaast horen we het verhaal van Else (29) die in 2016 lymfleklierkanker kreeg. Zij ging – net ontslagen uit het ziekenhuis –met haar kale kop gewoon op Tinder. Maar het werd niet meer ‘normaal’ zoals vroeger als ze hoopte. Dat is niet alleen maar erg. Met: seksuoloog en psycholoog Ellen Laan (AMC), seksuoloog en uroloog Henk Elzevier (LUMC).

Gemaakt door Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk

Julia 1000x500 px

Lees ook het verhaal van Julia, die ging daten na haar behandelingen

Julia (54): 'Ik ben een 54-jarige vrouw in het lijf van een 80-jarige'

Podcast De Bespreekkamer: Zelfbeminnen en een gemedicaliseerd lichaam

Als we het over seksualiteit hebben, hebben we het dan alleen over seks met een ander, of kun je daar ook anders naar kijken? In deze aflevering onderzoekt Daan of ‘zelfbeminnen’ – een combinatie tussen masturbatie en meditatie – kan helpen bij een ziek en gemedicaliseerd lichaam. Want met zoveel tierelantijn aan je lichaam, kan je lichaam soms niet meer van jou voelen. Dat weet bijvoorbeeld Kim (30) die in 2015 borstkanker kreeg. Alle dokters zaten constant aan haar borsten, en alle vriendinnen wilden ook wel even kijken. Door de hormoonwisseling kwam ze in een keer in de overgang, voelt ze bijna geen seksuele opwinding meer en blijft haar vagina droog. Maar zij en haar geliefde blijven zoeken naar intimiteit. Met: journalist en taoïst Marleen Janssen en seksuoloog en psycholoog Ellen Laan.

Gemaakt door Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk