Deel via

Bij mantelzorg denk je al snel aan medische zorg of verzorging. Maar mantelzorg is veel meer dan dat! Het is alle zorg en ondersteuning die je aan iemand (met kanker) biedt.

Hieronder zie je verschillende voorbeelden van mantelzorg:

 • Praktische hulp: Praktische ondersteuning bij dagelijkse taken, zoals boodschappen doen, koken, huishoudelijke taken, het regelen van afspraken met zorgverleners of het organiseren van medicatie.
  .
 • Emotionele ondersteuning: Een luisterend oor bieden aan degene met kanker. Laat haar weten dat je er bent om te steunen. Moedig haar aan om haar zorgen en angsten te uiten.
  .
 • Mee gaan naar medische afspraken: Het begeleiden van degene met kanker naar medische afspraken en behandelingen. Je kunt haar ook ondersteuning bieden tijdens deze bezoeken.
  .
 • Vervoer: Hulp bieden bij het vervoer naar medische -of andere- afspraken. Of help bij het halen van boodschappen, medicijnen of andere benodigdheden.
  .
 • Persoonlijke verzorging: Helpen bij persoonlijke verzorging, zoals helpen bij het wassen, aankleden of bij het verwisselen van verbanden wanneer dat nodig is.
  .
 • Medicatiebeheer: Wanneer iemand dat lastig vindt, kun je helpen bij het beheer van medicatie. Zorg ervoor dat de persoon op de juiste tijden de voorgeschreven medicijnen inneemt en help bij het bijhouden van eventuele bijwerkingen.
  .
 • Gezelschap en afleiding: De patiënt gezelschap houden en samen tijd doorbrengen. Doe samen activiteiten die zij leuk vindt, zoals het kijken van films, het spelen van spelletjes, het luisteren naar muziek of het maken van wandelingen.
  .
 • Coördinatie van zorg: Helpen bij het coördineren van de zorg, zoals het contact onderhouden met zorgverleners en het plannen van afspraken.

Belangrijk is dat je als mantelzorger ook goed voor jezelf zorgt en niet overbelast raakt. Het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij andere familieleden, vrienden of professionele hulpverleners om de taken te verdelen en tijd voor jezelf te nemen.