Deel via

Donderdag 13 april organiseerde Olijf in samenwerking met het LUMC (Leiden) een bijeenkomst voor vrouwen met gynaecologische kanker. Hoe pak je je leven weer op, nadat de behandelingen voorbij zijn? Het werd een indrukwekkende avond.

Bijeenkomst Leiden 13 april

'Zelf was ik als vrijwilliger aanwezig in de rol van gastvrouw. Kim en Lenneke van Olijf openden de avond met een korte variant van hun ervaringsverhalen en maakten daarmee de weg vrij en de ruimte veilig voor de aanwezige vrouwen om hun verhalen eveneens te delen. Sander Muntz, maatschappelijk werker bij het LUMC, initieerde en leidde een groepsgesprek dat aan de verschillende bouwstenen raakte van het leven voor én na de kankerdiagnose en-behandelingen. Onderwerpen die besproken werden, waren onder andere: fysieke en mentale gezondheid, relaties, partners, reacties van de omgeving, kinderen, werk, recidief-angst en welzijn.

Ik was geraakt door de verhalen van de aanwezigen. 22 vrouwen met elk hun eigen beleving en verschillende soorten kankers, die toch zoveel raakvlakken en (h)erkenning konden vinden bij elkaar. Herkenning was de rode draad van de avond, want lotgenoten hebben vaak aan een half woord genoeg. Hoewel je het pad uiteindelijk alleen bewandelt, helpt het om te horen dat anderen met soortgelijke vragen zitten en obstakels tegenkomen op hún paden. Tijdens een korte evaluatie aan het einde van deze eerste bijeenkomst werd duidelijk dat hier veel behoefte aan is. Heel fijn dus, dat Olijf dit faciliteert.

Speciale dank aan Sander Muntz en verpleegkundige Carolien Grimbergen, die vanuit het LUMC de bijeenkomst ondersteunden en mede-organiseerden.'

Door: Mirjam OomensDeel via

Lees verder...

  1. 13 april 2023 Bijzondere gastles van Olijf bij het LUMC in Leiden
    Lees verder
  2. 13 april 2023 In Margriet het verhaal van Katja (69): ‘We begrijpen elkaar simpelweg niet meer’
    Lees verder
  3. 12 april 2023 De RAINBO MMRd-GREEN studie is van start gegaan in Nederland (baarmoederkanker)
    Lees verder