Deel via

Welke factoren verklaren vermoeidheid na kanker? Een onderzoek naar factoren die veranderingen in vermoeidheid na kanker als gevolg van wandeltraining kunnen verklaren.

Verschillende onderzoeken laten zien dat regelmatige lichamelijke inspanning een gunstig effect kan hebben op de vermoeidheid van patiënten die behandeld zijn voor kanker. Echter, het is onbekend welke factoren deze vermindering van vermoeidheid kunnen verklaren. Als we beter begrijpen hoe het effect tot stand komt, kunnen we revalidatieprogramma’s in de toekomst verbeteren.

Doel van het onderzoek
De afdeling fysiologie van het Radboudumc wil onderzoeken via welke factoren een afname in kanker-gerelateerde vermoeidheid als gevolg van een wandelprogramma verklaard kunnen worden. Het uiteindelijke doel is om de revalidatie na kankerbehandeling verder te optimaliseren en daarmee de behandeling van vermoeidheid te verbeteren.

Deelname aan het onderzoek
Je kunt meedoen als je:

  • 0.5 – 3 jaar geleden bent behandeld voor kanker
  • last hebt van vermoeidheid
  • mentaal en fysiek in staat bent om deel te nemen aan wandeltraining
  • ouder bent dan 18 jaar
  • niet deelneemt aan een ander onderzoek gerelateerd een lichamelijke inspanningsinterventie of gedragstherapie

Wat houdt het onderzoek in?
Het onderzoek bestaat uit een controle periode en een periode van wandeltraining die je zelfstandig thuis uitvoert. Het trainingsprogramma is erop gericht je klaar te stomen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Echter, dit is het trainingsdoel. Je hoeft niet deel te nemen aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Het onderzoek duurt in totaal 11 maanden: vanaf half september tot en met begin augustus. In september en februari worden er een aantal voormetingen bij u uitgevoerd waarvoor je gevraagd wordt om naar het Radboudumc te komen en word je gevraagd om een aantal korte vragenlijsten over vermoeidheid en kwaliteit van leven in te vullen. Daarnaast word je verzocht gedurende 7 opeenvolgende dagen je dagelijks activiteit en vermoeidheid te laten meten met behulp van kleine apparatuur. Hiervoor hoef je verder niets te doen en je wordt niet gestoord in je dagelijkse bezigheden. Vanaf maart zul je 4 maanden lang een wandeltraining volgen en begin juli word je opnieuw gevraagd om naar het Radboudumc te komen voor nametingen. Hierbij zullen de metingen voorafgaand aan de trainingsperiode worden herhaald.

Indien je wilt, kun je deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Als je hiervoor kiest, dan zouden we graag na afloop van iedere wandeldag een paar korte metingen verrichten (bloed en vragenlijsten), om naar het acute effect van inspanning te kijken op vermoeidheid. Je kunt te allen tijde beslissen of je al dan niet deelneemt aan de Nijmeegse Vierdaagse en of het aanvullende onderzoek.

Begin augustus word je uitgenodigd om deel te nemen aan een groepssessie, waarin we het trainingsprogramma en het effect op vermoeidheid bespreken.

Ben je geïnteresseerd in deelname en wil je meer informatie over het onderzoek of heb je vragen, neem dan contact op via vierdaagseonderzoek@radboudumc.nl.

Met vriendelijke groet,

Het onderzoeksteam

  • Drs. Isa Mast, bewegingswetenschapper, Radboudumc
  • Dr. Coen Bongers, inspanningsfysioloog, Radboudumc
  • Dr. Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog, Radboudumc
  • Drs. Elske Gootjes, Medisch Oncoloog, Radboudumc
  • Dr. Laurien Buffart, bewegingswetenschapper en epidemioloog, Radboudumc
  • Prof. Dr. Maria Hopman, hoogleraar Inspanningsfysiologie, Radboudumc


Deel via

Lees verder...

  1. 9 juli 2021 De OVI-DETECT-studie is van start gegaan
    Lees verder
  2. 9 juli 2021 Onlangs was Olijf aanwezig op twee Europese webinars
    Lees verder
  3. 29 juni 2021 Overleving baarmoederhalskanker oudere patiënt blijft achter
    Lees verder