Deel via

Een jonge vrouw (1991) deed mee aan de workshop Helend schrijven van schrijfster Caroline Ligthart. Vanwege haar werk wil ze liever anoniem haar verhaal doen.

Caroline Ligthart Groot

'Via het bericht op de website van Olijf kwam ik bij de workshop terecht. Na een periode van ziek-zijn en behandelingen had ik de behoefte om alle ervaringen van mij af te schrijven. Het leek mij fijn om in een kleine groep mensen, die mogelijk eenzelfde soort situatie zitten, samen bezig te kunnen gaan met schrijven en inspiratie op te doen. Daarnaast was ik benieuwd naar tips en ervaringen van anderen.

De workshop was heel leerzaam en leuk! Ik heb ervan genoten, het was de eerste echte onderneming na het ziek-zijn en markeert voor mij een mooi moment.

Uitwisseling
Tijdens de workshop was er veel ruimte en tijd voor het uitwisselen van ervaringen. Door het doen van oefeningen en deze samen na te bespreken leer je direct van elkaar. Het was erg interessant om de geschreven stukken van de ander te horen en over de verschillende manieren van schrijven te leren. Er werden drie genres aangeboden: het korte verhaal, poëzie en blog. Het dichten heeft mij het meest verbaasd, ik had nooit gedacht dat ik het überhaupt zou kunnen en zo leuk zou vinden. Sinds de workshop ben ik gaan dichten, voor mijzelf, over mijn ervaringen. Het leuke is dat je hele grootste ervaringen kan terugbrengen tot een paar concrete woorden of zinnen die mij alles zeggen.

Helend
Het schrijven kan enorm helpen bij de verwerking van kanker of andere grote levensgebeurtenissen. Voor mij zorgt het ervoor dat de gebeurtenissen wat verder van mij af komen te staan, waardoor ik er niet de hele dag mee bezig hoef te zijn. Mijn hele traject van kanker krijgen op je 30e staat op papier, ik kan het erbij pakken als ik wil, maar kan het ook wegleggen als ik mij voor heel even “normaal” wil voelen. Het schrijven geeft ontzettend veel ruimte en vrijheid, het geeft de mogelijkheid om los te komen van de situatie en opnieuw te beginnen.

Caroline is een prachtig mens met een fijne energie! De workshop heeft mij zoveel meer gebracht dan letters op papier.'Deel via

Lees verder...

  1. 18 april 2023 Bijeenkomst 13 april jl: “Het zwarte gat”: hoe verder na gynaecologische kanker?
    Lees verder
  2. 13 april 2023 Bijzondere gastles van Olijf bij het LUMC in Leiden
    Lees verder
  3. 13 april 2023 In Margriet het verhaal van Katja (69): ‘We begrijpen elkaar simpelweg niet meer’
    Lees verder