Deel via

De Gezondheidsraad adviseert om alle vrouwen die worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker direct een zelfafnameset toe te sturen als gelijkwaardig alternatief naast het uitstrijkje door de huisarts.

Door zo de drempel voor deelname aan het bevolkingsonderzoek te verlagen kunnen meer gevallen van baarmoederhalskanker voortijdig opgespoord worden. Dat schrijft de raad in een advies over de mogelijkheden om het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te verbeteren.

Olijf is blij dat de zelfafnameset een serieuze plek heeft gekregen in de preventie van baarmoederhalskanker. We hopen dat hierdoor meer vrouwen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het voordeel wanneer meer vrouwen gebruik maken van de zelfafnameset is dat minder dan 10% van de vrouwen nog te maken krijgt met het uitstrijkje bij de huisarts. Een uitstrijkje bij de huisarts is namelijk alleen nog nodig voor die vrouwen bij wie de uitslag van de zelfafnameset HPV-positief blijkt te zijn. Dit uitstrijkje wordt gecontroleerd op onrustige cellen.

Als de uitslag van de zelfafnameset HPV-positief is, adviseert Olijf dringend om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan om alsnog het uitstrijkje te laten doen.Deel via

Lees verder...

  1. 18 oktober 2021 Deelname Olijf aan de ACCEPT studie
    Lees verder
  2. 18 oktober 2021 18 oktober: Wereld Menopauzedag
    Lees verder
  3. 15 oktober 2021 Terugblik op een geslaagde online Olijf Congresdag
    Lees verder