Deel via

Afgelopen dinsdag adviseerde de Gezondheidsraad om alle vrouwen die worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker direct een zelfafnameset toe te sturen als gelijkwaardig alternatief naast het uitstrijkje door de huisarts. Vrijwilligers van Olijf hebben in verschillende media hun verhaal verteld.

Fringer cat hddm Xl Pa F Go unsplash

Olijf is blij dat de zelfafnameset een serieuze plek heeft gekregen in de preventie van baarmoederhalskanker. We hopen dat hierdoor meer vrouwen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het voordeel wanneer meer vrouwen gebruik maken van de zelfafnameset is dat minder dan 10% van de vrouwen nog te maken krijgt met het uitstrijkje bij de huisarts. Een uitstrijkje bij de huisarts is namelijk alleen nog nodig voor die vrouwen bij wie de uitslag van de zelfafnameset HPV-positief blijkt te zijn. Dit uitstrijkje wordt gecontroleerd op onrustige cellen.

Als de uitslag van de zelfafnameset HPV-positief is, adviseert Olijf dringend om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan om alsnog het uitstrijkje te laten doen.

Naar aanleiding van dit advies van de Gezondheidsraad hebben verschillende vrijwilligers van Olijf hun verhaal verteld in de media. Bekijk hieronder alle uitingen terug.Deel via

Lees verder...

  1. 21 oktober 2021 Nieuwe behandeling voor patiënten met vulvakanker nabij
    Lees verder
  2. 19 oktober 2021 Gezondheidsraad: 'Zelfafnameset en uitstrijkje zijn gelijkwaardig'
    Lees verder
  3. 18 oktober 2021 Deelname Olijf aan de ACCEPT studie
    Lees verder