Deel via

In Nederland worden jaarlijks ruim 900 vrouwen geconfronteerd met de diagnose baarmoederhalskanker. Als patiëntenorganisatie zet Olijf zich in voor bewustwording en het bieden van ondersteuning aan deze vrouwen. In de Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek vestigen we de aandacht op het belang van preventie, vroegtijdige diagnose en het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid.

BMHK preventieweek 1 2024

Eén van de belangrijke stappen van preventie en vroege diagnose, is het laten maken van een uitstrijkje wanneer je de oproep krijgt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Toch doen veel vrouwen dit niet. In 2022 was de deelnamegraad nog maar 45,7%. Dit is aanzienlijk lager dan in 2021, toen deze bij een vergelijkbare peilperiode 54,3% bedroeg. De deelnamegraad was in 2022 voor elke leeftijdscategorie lager dan het jaar daarvoor, maar voor de groep vrouwen van 30 tot 34 jaar het laagste: slechts 41% van de vrouwen laat het uitstrijkje maken. En dat terwijl baarmoederhalskanker het vaakst voorkomt in deze leeftijdsgroep.

De gevolgen van (een voorstadium) van baarmoederhalskanker zijn vaak ernstig. Hoewel ‘slechts’ 200 vrouwen per jaar aan deze ziekte overlijden, leven vrouwen die baarmoederhalskanker hebben gehad met vaak ingrijpende gevolgen. Zij kunnen onder meer te maken krijgen met blaas- en darmklachten, overgangsproblemen op te jonge leeftijd, lymfoedeem, vermoeidheid, seksuele problemen of ongewenste kinderloosheid.

Kelly (35): ‘Op mijn 30e, bij mijn eerste uitstrijkje, had ik direct een afwijkende uitslag. Na twee jaar kreeg ik klachten van mijn menstruaties en na de seks, ik bleek een voorstadium van baarmoederhalskanker te hebben. De keuze is gemaakt om mijn baarmoeder te verwijderen, een ingreep die ik ontzettend onderschat heb. Ik had ook nog een kinderwens, naast de kinderen die ik al heb, maar kan nu geen kinderen meer krijgen. En ik kwam ineens vervroegd in de overgang. Het heeft een enorme impact op mij gehad.’ Lees het verhaal van Kelly >>

Te veel vrouwen zijn terughoudend om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Ze hebben geen tijd, vinden het onderzoek vervelend of denken dat hen dit niet overkomt, omdat ze geen klachten hebben. Olijf benadrukt dat het echt heel belangrijk is om deze obstakels te overwinnen en het uitstrijkje te laten maken, omdat vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker de kansen op een succesvolle behandeling aanzienlijk vergroot.

Vrouwen die liever niet naar de huisarts gaan voor het uitstrijkje, kunnen ook een zelfafnametest, ofwel thuistest, gebruiken. Belangrijk is wel om bij een positieve HPV-uitslag alsnog naar de huisarts te gaan voor vervolgonderzoek. Een positieve HPV-test betekent niet automatisch dat er sprake is van baarmoederhalskanker, maar het is een signaal dat verder onderzoek noodzakelijk kan zijn. En ook dan hoeft er uiteindelijk niets aan de hand te zijn, maar dat moet wel worden onderzocht.

Baarmoederhalskanker kan gepaard gaan met symptomen zoals bloedverlies na het vrijen of tussen twee menstruaties in of abnormale afscheiding. Het is belangrijk dat vrouwen met deze symptomen, ook tussen de bevolkingsonderzoeken in, contact opnemen met hun huisarts. Zeker nu te weinig vrouwen deelnemen aan het onderzoek, is het van belang dat ze alert zijn op deze symptomen.

Olijf roept vrouwen op om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, dus regelmatig een uitstrijkje te laten maken, en bij twijfel of klachten niet te aarzelen en contact op te nemen met hun huisarts.

Voor meer informatie en contact kunnen vrouwen terecht op de website olijf.nl.



Deel via

Lees verder...

  1. 9 januari 2024 Update: beschikbaarheid Niraparib voor vrouwen met eierstokkanker zonder BRCA-mutatie
    Lees verder
  2. 8 januari 2024 Verslag Hebon congres van 30 november jl.
    Lees verder
  3. 19 december 2023 Geen lotgenotencontact van 23 december t/m 1 januari
    Lees verder