Deel via

Stichting Olijf is blij met het advies van de Gezondheidsraad (Bekijk het advies)

In het vandaag verschenen rapport adviseert de Gezondheidsraad jongens en meisjes met het HPV-vaccin tegen kanker te vaccineren. De raad adviseert er al op jongere leeftijd mee te beginnen (bij 9 jaar in plaats van bij 12 jaar) en het aan te bieden tot de leeftijd van 26 jaar. Het HPV (humaan papillomavirus) vaccin helpt het voorkomen van baarmoederhalskanker en vormen van hoofdhals-, penis-, schaamlip- en anuskanker. Vaccinatie van zowel jongens als meisjes is noodzakelijk om de overdracht van het virus terug te dringen en uiteindelijk deze vormen van kanker te voorkomen.

Dit advies sluit aan bij het standpunt dat Olijf eerder gaf bij een hoorzitting van de Gezondheidsraad in de zomer van 2018. De vraag was wat Olijf de commissie mee zou willen geven voor het nieuwe advies voor de HPV vaccinatie. Olijf bracht vier punten naar voren:

 • De vaccinatie kan een groot verschil maken, niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen. Nagenoeg iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met een HPV-besmetting. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op, maar als dat niet goed gaat kunnen de gevolgen groot zijn.

 • Het krijgen van HPV-gerelateerde kanker of een voorstadium daarvan moet je niet onderschatten. Het bevolkingsonderzoek ofwel het ‘uitstrijkje’ is geen alternatief, zoals sommige mensen denken. Bovendien kan het bevolkingsonderzoek alleen baarmoederhalskanker vinden, de andere vijf vormen van kanker die het HPV-virus kan veroorzaken – mondholte, keelholte, anus, schaamlip/vagina, penis – niet.

 • In Australië is baarmoederhalskanker ondertussen een hele zeldzame ziekte geworden dankzij het vaccineren van jongens en meisjes, terwijl het aantal gevallen in Nederland oploopt. Ook in de landen om ons heen wordt al breder ingeënt. Die bescherming gunt Olijf iedereen.

 • Het is heel belangrijk dat we het beeld over de gevolgen van HPV besmetting bijstellen voor alle HPV-gerelateerde kankers –het gaat niet alleen over baarmoederhalskanker - en dat het niet alleen vrouwen betreft, maar ook mannen.

Er is geen enkele andere kanker die je kunt voorkomen met een vaccinatie. Lees de verhalen van lotgenoten die deze mogelijkheid niet hadden en besef wat het betekent als je deze ziekte kunt voorkomen.

Lees het verhaal van Chantal (28), Noortje (32), Kim (42) en Carolien (31). Zij hadden de HPV-vaccinatie graag gehaald.

RTL Nieuws
Olijf's voorzitter Jacqueline van Dijk en lotgenote Kim zijn geïnterviewd voor RTL Nieuws over het adviesrapport van de Gezondheidsraad. Bekijk het item in de uitzending van RTL Nieuws op woensdag 19 juni om 18.00 uur en om 19.30 uur op RTL4.

Bekijk het item van RTL Nieuws terug (vanaf 9.30 min)

Lees ook het interview met Kim op RTL NieuwsDeel via

Lees verder...

 1. 10 mei 2019 Zorgplan afstemmen op de behoefte van de individuele patiënt - Medische Oncologie
  Lees verder
 2. 23 april 2019 Cheque van € 2.500 voor Olijf
  Lees verder
 3. 12 april 2019 Nazorg ex-kankerpatiënten schiet ernstig tekort
  Lees verder