Deel via

‘Mijn naam is Noortje. Ik ben 32 jaar en woon in Noord-Brabant. Op mijn 30e verjaardag notabene werd ik gebeld door mijn huisarts. Ik had de maand ervoor meegedaan aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Noortjekopie

Omdat we al een paar weken verder waren, was ik al vergeten dat ik überhaupt had meegewerkt aan dit onderzoek. Toen de huisarts mij belde, dacht ik serieus dat hij mij wilde feliciteren met mijn kroonjaar. Maar niets was minder waar.

PAP4
Mijn huisarts vertelde mij dat er PAP4 was geconstateerd en dat er al kwaadaardige kankercellen waren gevormd. Jeetje, wat kwam dat hard aan. Ik ben zelf verpleegkundige en kom regelmatig mensen tegen die kanker hebben. Niet echt gedacht dat ik er zelf mee te maken zou krijgen, hoewel ik in mijn 20-er jaren een colonscopie onderging. Destijds zijn er poliepen verwijderd. Ik had mijn internist graag gebeld om te vragen of ik darmkanker zal krijgen omdat ik op zo’n jonge leeftijd al poliepen had. Toch was kanker voor mijn gevoel (nog steeds) ver weg. Enfin, ik had ook geen symptomen opgemerkt die aangaven dat er iets mis zou moeten zijn.

Onder het mes
In de week van mijn verjaardag lag ik al onder het mes. De artsen voerden een lisexcisie uit. Ook verwijderden ze een stuk van de baarmoedermond. Dit ging niet zonder slag of stoot. De arts kon mij niet goed verdoven (het was een poliklinische ingreep). Het snijden en branden voelde ik gewoon. Wat een pijn.

In de periode erna ben ik goed hersteld. En werd ik goed in de gaten gehouden. Elke 6 maanden meldde ik mij voor een controle bij de gynaecoloog. Helaas had ik in december 2018 weer een afwijkend uitstrijkje. In januari 2019 zijn er biopten afgenomen. Weer niet goed. Een week later ben ik weer geopereerd.

Injecties tegen HPV-virus
Het bleek dat mijn lichaam het HPV-virus niet opruimt. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker. Op aanraden van mijn gynaecoloog ben ik begonnen met een proef. Een paar dagen na de operatie heb ik mij laten inenten. Het zijn dezelfde 3 prikken die de meiden van tegenwoordig krijgen. De bedoeling is dat mijn lichaam een extra boost krijgt om zich te wapenen tegen het virus. Ik moet de injecties zelf betalen. Want er is nog te weinig bekend wat dit allemaal doet. Ik hoop over een paar maanden te kunnen zeggen dat ik overal vanaf ben.

Leed besparen
Dit was mijn verhaal. Omdat ik toch een keer heb meegedaan aan het bevolkingsonderzoek waren ze er op tijd bij en is het niet verder uitgegroeid tot baarmoederhalskanker. Ik hoop dat vrouwen de tijd nemen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, hun kinderen laten inenten tegen baarmoederhalskanker en zich daarmee alle leed besparen.’

Noortje heeft haar verhaal zelf geschreven en verstuurd naar Olijf in april 2019. Inmiddels kunnen er veranderingen zijn opgetreden in haar gezondheid.Deel via

Lees verder...

  1. 11 juli 2024 Kelly (35) had een voorstadium van baarmoederhalskanker: 'Niemand weet wat je voelt, niemand is op deze leeftijd in de overgang.'
    Lees verder
  2. 16 mei 2024 Yvonne (53) heeft een voorstadium van baarmoederhalskanker en vulvakanker: 'Praat erover!'
    Lees verder
  3. 21 november 2023 Sara heeft goede ervaringen met Imiquimod crème door het aan te brengen op haar eigen manier
    Lees verder